Sedem vecí, ktoré na Rakúšanoch prekvapia. Súhlasíte?

Portál The Local zostavil zoznam vlastností Rakúšanov, ktoré môžu prišelca zaskočiť či prekvapiť. Z pohľadu Slováka nie sú mnohé črty prekvapivé, no napríklad temperamentní Španieli či uvoľnení Američania si na krajinu chvíľu zvykajú.

05.12.2020 07:00
fajčenie, fajčiar, cigarety, Británia, mládež,... Foto: ,
Tretina Rakúšanov je fajčiarov. Ilustračné foto.
debata

Sú veľmi priami

Niektoré kultúry zaobaľujú všetko, čo hovoria, do spletitých viet zo strachu, že ich budú považovať za neslušných, píše The Local.at. Napríklad v Číne môže priame „nie“ ľuďom pripadať ako strašná urážka.

Ale Rakúšania majú vo zvyku hovoriť všetko pekne narovinu, bez príkras. Na zdvorilostné frázy a útlocitné maniere si nepotrpia. Svoje názory, požiadavky aj kruto priame otázky smerujú kruto priamo.

Najprv sa to môže prišelcovi zdať nezdvorilé, no po čase príde na to, že priama komunikácia šetrí čas a zamedzuje nedorozumeniam.

Nemajú problém napomenúť

Pravidlá sú pravidlá a Rakúšania ich nemajú len tak „do výkladu“. Ak niekto prechádza cez cestu na červenú, odhadzuje papiere na zem, správa sa hlučne či robí čokoľvek iné, čo je v rozpore so zákonmi či pravidlami slušnosti, domáci sa nerozpakujú ho na to upozorniť.

Často fajčia v interiéroch

Napriek tomu, že Rakúšania sú dobrí v dodržiavaní pravidiel, berú boj proti fajčeniu menej vážne ako vo väčšine ostatných západných krajín. Dlho sa tu mohlo fajčiť v mnohých reštauráciách, baroch, kaviarňach, kluboch alebo dokonca v kanceláriách. Rakúšania si zapálili aj na vlakových nástupištiach či dokonca na staniciach metra.

Veci sa však začali zmeniť v roku 2018, keď do platnosti vstúpil všeobecný zákaz fajčenia, ktorý sa vzťahuje na „všetky verejné miesta, kde sa vyrábajú, predávajú a konzumujú potraviny a nápoje“.

Fajčenie je tiež vážnym problémom mladých ľudí, pretože až tretina tínedžerov vo veku 16–17 rokov si pravidelne pripaľuje.

Pozerajú sa

Kým napríklad v Amerike sa otvorene na niekoho zízať považuje za neslušné, v Rakúsku je to celkom bežné. Či už niekto robí niečo nezvyčajné alebo nápadne vyzerá, alebo je len jednoducho sympatický či pekne oblečený, ľudia naokolo si ho budú obzerať.

Často platia v hotovosti

Rakúsko je nepochybne technologicky vyspelá krajina a práve preto prekvapí, ako často ľudia namiesto kreditiek a debetiek vytiahnu pri platbe bankovky a mince. Dokonca mnohé reštaurácie prijímajú len platbu v hotovosti.

Nie sú najvrúcnejší

Viedenské reštaurácie sú známe svojimi skvelými jedlami, no čašníci sa tu zasa preslávili svojou nevrlosťou. Pravidlo „zákazník má vždy pravdu“ tu jednoducho neplatí.

Často trvá, kým sa čašník príde spýtať, čo si zákazníci želajú a pri sťažnostiach na objednávku neváha vstúpiť do konfliktu a brániť svoju pravdu. Na druhej strane očakáva štedrý tringelt.

Majú byrokraciu

Rakúšania majú radi všetko oficiálne, a preto mnoho dokumentov posielajú stále po starom, poštou. Ak niekto zabudne zaplatiť účet alebo s niekým chcú komunikovať úrady, dostane doporučený list.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko