Donovaly majú svoje čaro aj v lete

Donovaly sa síce spájajú predovšetkým so zimou a lyžovačkou, ale čo ponúknuť majú aj v lete. Okrem horských túr a kilometrov cyklotrás v nich možno obdivovať aj celý rad prírodných i historických zaujímavostí.

02.08.2011 07:00
svah
debata

Donovaly ležia na rozhraní dvoch národných parkov, v ochrannom území NAPANT-u a v blízkosti národného parku Veľká Fatra. Sú hlavným východiskovým bodom na túry v západnej časti Nízkych Tatier. Na svoje si tu prídu príležitostní turisti, ktorí dávajú prednosť menej ťažkým trasám, aj zanietení vyznávači náročnejšej turistiky, čo si trúfnu zvládnuť napríklad zhruba 80-kilometrovú nízkotatranskú hrebeňovku.

K turisticky obľúbeným cieľom patrí najvyšší donovalský vrch Zvolen s výškou 1 402 metrov a Nová hoľa, odkiaľ sa ponúka prekrásny výhľad na panorámu Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Pri troche šťastia a dobrom počasí dokonca vidieť končiare Západných Tatier s neprehliadnu­teľným Kriváňom. Na Novú hoľu sa možno vyviezť z Donovál lanovkou, ktorá premáva každý deň. Odviezť sa ňou môžu aj prívrženci adrenalínového zjazdu na horských bicykloch spolu s bicyklom, pretože práve pre nich sú určené dve zjazdové trate priamo z Novej hole.

Skrátka neprídu ani pokojnejší cykloturisti, pre ktorých sa Donovaly stávajú jedným z významných centier. K dispozícii majú v tejto letnej sezóne až 232 kilometrov obnovených a nových značených cyklotrás s rôznou veľkosťou okruhov, ktoré sa dajú prejsť za jednu až osem hodín. ,,Sú značené tak, aby vyhovovali naozaj všetkým. Od rodín s deťmi, tínedžerov a seniorov až po športovo jazdiacich cyklistov," spresňuje Alena Lepiešová z donovalského turistického infocentra.

Potulky po okolí ponúkajú nielen jedinečné krajinné scenérie či výtvory prírody, ale aj výnimočné pozostatky histórie. Medzi unikáty nepochybne patrí historický banský vodovod smerom na Španiu Dolinu, ktorý začínal práve na Donovaloch. Pozoruhodné technické dielo s celkovou dĺžkou okolo 42 kilometrov fungovalo od začiatku 16. storočia zhruba štyristo rokov. Privádzalo vodu, zachytenú z prameňov na Donovaloch a neskôr až z masívu Prašivej, na pohon banských strojov a zariadení v medených baniach v Španej Doline a okolí.

Vodovod prechádzal aj najmladšou donovalskou osadou Polianka, ktorej korene siahajú do začiatku 19. storočia. ,,Uprostred osady v blízkosti kaplnky ho dnes pripomína informačný panel s mapou pôvodného vodovodu, replika žľabu a drevená plastika žliabkara Baltazára. Pozostatky vodovodu so žliabkarom Maťkom si však môžu návštevníci pozrieť v lokalite Izbica smerom na Španiu Dolinu. Táto trasa je nenáročná a veľmi obľúbená," dodáva Lepiešová.

Výnimočnú historickú pamiatku možno nájsť aj v doline Rakytovo pri Dolnom Harmanci. Ide o jediný funkčný vodný žľab na dopravu dreva v celej strednej Európe. Vybudovali ho pravdepodobne v 19. storočí a využívali ho ešte v minulom storočí. Je vyrobený z dreva bez použitia iného materiálu. Zrekonštruovali ho v roku 2006 a je pamiatkou, ktorá dokumentuje zručnosť a vynaliezavosť voľakedajších lesníkov.

Hory v okolí Donovál boli počas druhej svetovej vojny a Slovenského národného povstania útočiskom partizánov. Svedectvo o zverstvách nemeckých fašistov sa nachádza len pár kilometrov od Donovál na úpätí svahov Nízkych Tatier. Vypovedá o nich vypálená a zaniknutá osada Kalište, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Tragédiu osudného marcového dňa roku 1945 pripomínajú dva zrekonštruované domky, malá zvonička a základy vypálených a zničených domov.

Obec Donovaly, ktorá vznikla ako centrum uhliarskych osád v Korytnickom sedle začiatkom 18. storočia, sa časom premenila na známe lyžiarske stredisko. Po uhliaroch tu podľa niektorých zdrojov zostali domy s príznačnými zasklenými verandami, pričom tento stavebný štýl sem priniesli z Nemecka. Aj keď sa Donovaly roky spájali len so zimnou rekreáciou, v posledných rokoch lákajú návštevníkov aj v lete. Okrem turistiky im ponúkajú rôzne atrakcie pre deti i dospelých ako letnú bobovú dráhu, lezeckú stenu, paraglajding, lanový park, trampolíny či rozprávkový areál pre deti.

Ďalšie atrakcie v okolí

  • klasicistický kostol z roku 1825 v Donovaloch s pôvodným zariadením
  • Staré Hory, banícka obec so zachovanými prvkami ľudovej architektúry a súčasné významné pútnické miesto
  • Špania Dolina, banícka obec, rezervácia ľudovej architektúry so stavebnými, technickými a kultúrnymi pamiatkami
  • rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec
  • múzeum Liptovskej dediny v Pribyline
  • Harmanecká jaskyňa
  • vodná nádrž Krpáčovo na južnej strane Chopka, na úpätí Bukového grúňa a Mesiačika

Užitočné informácie

  • lanovka z Donovál na Novú hoľu premáva počas letnej sezóny denne v hodinových intervaloch od 8. do 18. h, podľa potreby aj v polhodinových intervaloch. Jednosmerný lístok pre osoby nad 140 cm stojí 3,50 eura, pre osoby pod 140 cm 2,90 eura. Spiatočný lístok vyjde na 5,50, resp. 4,50 eura. Zľavy majú skupiny a rodiny s deťmi. Paraglajdisti a cyklisti s príslušenstvom zaplatia 3 eurá.
  • za atrakcie v areáli Parku Snow sa okrem niektorých pre deti platí, viac informácií na www.parksnow.sk/donovaly/
  • voľne dostupné propagačné materiály a bližšie informácie o možnostiach letnej rekreácie na Donovaloch a v okolí poskytuje infocentrum na Námestí Sv. Antona Paduánskeho v Donovaloch, ktoré je otvorené každý deň. Kontakt: 048/ 41 99 900, info@infodonovaly.sk
  • ubytovať sa dá v hoteloch, penziónoch, apartmánoch a privátoch
  • dobré je poistiť sa na pobyt na horách, v opačnom prípade je zásah záchranárov spoplatnený, poistenie možno uzavrieť aj priamo v infocentre na Donovaloch
  • horská záchranná služba Veľká Fatra – Donovaly: 048/ 419 97 24, 0903 624 049
debata chyba