Výlety do slovensko-poľského pohraničia prilákali vyše 4000 ľudí

Viac ako 4000 ľudí využilo počas leta cezhraničné dopravné spojenie medzi Slovenskom a Poľskom. Vyhodnotenie vlakových spojení bolo jednou z hlavných tém videokonferencie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Podkarpatského vojvodstva, informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

28.10.2020 11:00
medzilaborce aw 1
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach
debata

Ako povedala, maršálek vojvodstva Wladyslaw Ortyl a predseda PSK Milan Majerský sa počas videokonferencie vyjadrili, že sa zámer oboch partnerských regiónov a miestnych samosprávy podarilo v tejto letnej sezóne znovu naplniť. Vlakové spojenie vojaka Švejka prispelo k rozvoju ponuky verejnej dopravy na oboch stranách hranice a podporilo tunajší cestovný ruch.

Spojenie jazdilo počas letných prázdnin. Za štyri hodiny sa dalo dostať z Rzeszowa do Medzilaboriec, zo Sanoku asi za hodinu a pol. Novinkou tohto leta bola piatková perióda jázd. Tá na linke Medzilaborce Lupkow Sanok/Rzeszów pribudla k minuloročnej sobotnej a nedeľnej. Kapacita vlakov bola 140 miest na sedenie a 132 na státie.

„Na slovenskej strane sa záujmu poľských turistov najviac tešilo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré v mesiacoch júl a august hlásilo rekordnú návštevnosť. Navštívilo ho takmer 13.000 turistov. Verejnosť mohla ísť odtiaľ spoznávať ďalšie lokality severovýchodného Slovenska, a to vďaka novej nadväzujúcej autobusovej linke,“ povedala Jeleňová.

Poľský partner spustil v tohtoročnej letnej sezóne novú kampaň Vlak za kultúrou, ktorá spolu s Vlakom vojaka Švejka umožnila turistom zdarma navštíviť skanzen a Historické múzeum v Sanoku, Regionálne múzeum v Rzeszowe, ale napríklad aj Múzeum Podkarpackie v Krosne či Múzeum Márie Konopnickej v Žarnowieci.

„Koronavírus nás toto leto naučil tráviť čas v našom bezprostrednom okolí. Museli sme sa vzdať vzdialených ciest a odpočívali sme blízko pri sebe, Poliaci aj Slováci. A práve to je ďalší impulz pre nás na budovanie ešte lepšej spolupráce v oblasti infraštruktúry, cestovného ruchu a turizmu,“ vyjadril sa počas videokonferencie Majerský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pohraničie #výlety