Rikše ťahané ľuďmi boli aj na Slovensku! Viete, kde?

Rikša je druh dopravného prostriedku, keď je ľudskou silou poháňaný malý vozík, ktorý slúži na prepravu jednej či dokonca viacerých osôb. Neuveríte, ale ešte v 20. storočí sa rikše používali aj na Slovensku! Kde?

06.11.2020 07:00
rikša, Piešťany, kúpele, hotel Thermia,... Foto:
Infanteristické vozíky na Kúpeľnom ostrove v Pieťanoch. V pozadí historický hotel Thermia.
debata

Samotné slovo rikša vzniklo skrátením z japonského džinrikša, čo znamená vozidlo poháňané ľudskou silou. V samotnom Japonsku, ale napríklad aj v Indii ide o vozík s dvoma drevenými kolesami, ktorý ťahá bežec. Najčastejšie a logicky sú nimi muži, ale zarábajú si takto aj ženy.

Zatiaľ kým v Japonsku je rikša už len atrakciou pre turistov, vo viacerých krajinách južnej a juhovýchodnej Ázie je to doposiaľ bežný dopravný prostriedok.

Osobne som sa viezla na rikši v indickej Kalkate a spočiatku som sa veľmi zdráhala, pretože majiteľ rikše bol vychudnutý Ind pochádzajúci z tej najchudobnejšej vrstvy.

Sprievodca nás však ubezpečil, že týmto ľuďom pomôžeme jedine tak, ak im dáme prácu. Neskôr sme s manželom „rikšistovi“ nielen zaplatili za jeho služby, ale darovali aj tričko.

Rikše v indickej Kalkate. Nájsť ich tam možno... Foto: SHUTTERSTOCK
rikša, India, Kalkata, vozík, exotika Rikše v indickej Kalkate. Nájsť ich tam možno aj v súčasnosti.

Aj na Srí Lanke sa v minulosti používali rikše ťahané človekom. Historické rikše ťahané človekom z niekdajšieho Cejlónu pochádzajú z rokov 1880–1890.

Dnes už na Srí Lanke nájdete iba tuk-tuky, čo sú známe motorové trojkolky, ktoré sú takisto rozšírené po celej Ázii. Tie však nepoháňa ľudská sila.

Ľudská sila poháňa aj cyklorikše. Ide o spojenie bicykla s vozíkom, na ktorom sedí klient či viacerí cestujúci.

Cyklorikše sa často vyskytujú aj v súčasnosti, typicky napríklad v Číne. Ale dnes sa bežne používajú dokonca aj v európskych mestách ako ekologický a zábavný spôsob prepravy. V lete ich možno vidieť napríklad aj v Bratislave.

Rikša v Japonsku. Slovo rikša pochádza z... Foto: pexels.com
rikša, Japonsko, exotika Rikša v Japonsku. Slovo rikša pochádza z japončiny.

Vozidlo s dvoma kolesami ťahané človekom, pešiakom, sa však ešte začiatkom 20. storočia používalo ako dopravný prostriedok na jedinom mieste na Slovensku. Kde? V kúpeľoch Piešťany!

V tomto známom meste s liečivým bahnom sa na prepravu kúpeľných hostí využíval okrem iných prepravných prostriedkov aj tzv. infanteristický vozík. Bola to dvojkolesová kára s uzavretou kabínou.

Zvláštny názov pochádza z vojenskej terminológie, kde infanterista znamená pešiak.

Infanteristi vznikli v období, keď na známom Kúpeľnom ostrove ešte neboli ubytovacie možnosti a hostia bývali v časti Teplice alebo v starých Piešťanoch.

Uzavretý vozík ich chránil pred poveternostnými vplyvmi a po absolvovaní procedúr ich dopravili na miesto ubytovania na potrebný odpočinok.

Bol to dobrý spôsob zárobku pre miestnych obyvateľov. Výnimkou neboli ani ženy, sedliačky, pre ktoré to bola dobrá a údajne obľúbená príležitosť privyrobiť si. Zdá sa, že Slovenky boli vždy silné ženy…

Historický infanteristický vozík vystavený v... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
rikša, Piešťany, hotel Thermia, infanteristický vozík Historický infanteristický vozík vystavený v hoteli Thermia.

Po výstavbe hotela Thermia Palace priamo spojeného s balneoterapiou Irma a postavení ďalších ubytovacích kapacít na Kúpeľnom ostrove tento spôsob prepravy pacientov postupne upadal.

Kúpeľní hostia už totiž boli ubytovaní pomerne blízko ku miestu, kde sa vykonávali kúpeľné procedúry.

Koncom 30. rokov 20. storočia „slovenská rikša“ zanikla a nahradil ju Kúpeľný autobus. Piešťanské kúpele sú však jediným kúpeľným miestom na Slovensku, kde sa používal pre pacientov tento spôsob prepravy.

Infanteristi tak spoločne s barlolámačom, pávom či leknom patria k nezameniteľným symbolom Piešťan.

Druhy rikší:

  • Rikša – dvojkolesový vozík ťahaný bežcom (ešte stále možno nájsť v Kalkate)
  • Cyklorikša – vozík spojený s bicyklom, tzv. pedicab (rozšírený po celom svete v rôznych formách)
  • Tuk-tuk – trojkolka (v angličtine threewheel), nazývaná aj motorová rikša (rozšírená po celom svete)
  • E-rikša: je to vlastne trojkolka poháňaná elektromotorom (napr. velotaxi v Japonsku)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Piešťany #elektrická rikša #kúpele Piešťany #Kúpeľný ostrov #rikša #infanteristi