Polícia varuje: Vyhýbajte sa vojenským obvodom, vystavujete sa ohrozeniu

Vojenská polícia upozorňuje ľudí, že vstupom do vojenského obvodu v čase zákazu sa vystavujú vážnemu ohrozeniu. Ako v tlačovej správe opisuje hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková, vyskytli sa aj incidenty, keď bolo pre prítomnosť ľudí v dopadových plochách nutné prerušiť aj ostré streľby.

05.11.2020 09:55
debata (1)

Vojenská polícia zdôrazňuje, že od doby vyhlásenia núdzového stavu na Slovensku platí na územie vojenského obvodu alebo na jeho časť dočasný zákaz vstupu.

Vojenskí policajti zároveň dodávajú, že s prihliadnutím na súčasnú situáciu sa zameriavajú prioritne na osoby pohybujúce sa na miestach v čase, keď je priestor uzatvorený z adekvátnych bezpečnostných dôvodov.

Ide napríklad o ostré streľby, testy munície, trhavín a podobné činnosti, pri ktorých bezprostredne hrozí prítomným nepovolaným osobám vážne ohrozenie.

„Vojenská polícia sa v praxi často stretáva s nerešpektovaním tohto zákazu zo strany obyvateľstva, ktoré tieto lokality, vrátane vysoko rizikových miest, navštevuje kvôli oddychu v prírode,“ dodala Vojenská polícia.

Ako príklad uvádza prípad ostrých strelieb z 15. októbra či streľby delostreleckou muníciou z 22. októbra, keď musela byť činnosť ukončená, pretože v dopadovej ploche, ktorá je považovaná za miesto s trvalým zákazom vstupu, sa vyskytovali hubári a často aj celé rodiny s deťmi.

„Takouto hrubou nezodpovednosťou dochádza nielen ku ohrozeniu života a zdravia, ale tiež ku škodám na majetku, nakoľko ide o veľmi špecifické odborné a z finančného hľadiska vysoko nákladové činnosti za použitia množstva odborného personálu a techniky, pretože táto činnosť sa musí opätovne vykonať v inom termíne,“ zdôrazňuje Vojenská polícia.

Ďalším príkladom je prípad, keď bola činnosť pri trhacích prácach zastavená iba sekundy pred výbuchom.

Opäť to bolo z dôvodu výskytu civilných osôb v blízkosti týchto prác, čo znamená nebezpečenstvo nielen pre prítomné civilné osoby, ale aj pre všetok personál, ktorý sa na takejto činnosti podieľa.

Vojenská polícia uvádza aj príklad z 1. novembra 2020, keď bola vo vojenskom obvode nahlásená nezvestná osoba, ktorú našli bez zdravotných následkov. Situácia si však vyžiadala nasadenie šiestich policajtov, štyroch príslušníkov Hasičského a záchranného zboru SR a štyroch vojenských policajtov.

Nezvestná osoba sa odpojila od rodiny hubárov a stratila sa v priestore vojenského obvodu.

„Nasadenie potrebných zložiek spôsobilo ďalšie zaťaženie už aj tak značne vyťaženého personálu silových a záchranných zložiek, ktoré v tom čase plnili úlohy spojené s operáciou Spoločná zodpovednosť,“ uzavrela Vojenská polícia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #streľba