Berlín sa po 60 rokoch lúči s letiskom Tegel. Nové letisko meškalo 9 rokov

Nemecká metropola Berlín sa v nedeľu definitívne rozlúčila s doterajším hlavným letiskom Tegel, keďže kompletná letecká doprava sa presúva na nový uzol na okraji mesta.

09.11.2020 09:35
debata

Letecké spoločnosti v sobotu presunuli posledné lietadlá na nové Brandenburské letisko Willyho Brandta, ktoré spustili deväť rokov po naplánovanom termíne.

Výstavba si navyše vyžiadala omnoho vyšší rozpočet, než sa pôvodne počítalo.

Posledný plánovaný let odštartoval z Tegelu v nedeľu popoludní. Smerom do Paríža ho uskutočnilo lietadlo spoločnosti Air France, symbolicky na počesť prvého komerčného letu z tohto letiska pred 60 rokmi.

Počas studenej vojny, keď bol Berlín rozdelený na francúzsku, americkú, britskú a sovietsku zónu, mala každá z nich vlastné letisko.

Najstaršie, americké letisko Tempelhof, bolo uzavreté v roku 2008 a na väčšine jeho niekdajšej plochy sa momentálne nachádza mestský park.

Britské letisko Gatow odstavili v roku 1994 a sovietske letisko Schönefeld poslúžilo pri výstavbe nového Brandenburského letiska Willyho Brandta.

Tegel bol začiatkom 20. storočia miesto využívané pre vzducholode. Neskôr počas nacistickej éry to bol výcvikový priestor vzdušných síl.

V roku 1948 v tejto lokalite v reakcii na sovietsku blokádu západného Berlína narýchlo postavili letisko, aby mohli západní spojenci zásobovať mesto.

Prvé komerčné lety sa začali v roku 1960, keď pravidelnú linku spustila spomenutá spoločnosť Air France.

Keď sa však Berlín po zjednotení Nemecka opäť stal hlavným mestom, prevádzka tohto letiska si vyžiadala daň v podobe problematickejšej dopravy. Mnoho ľudí sa taktiež sťažovalo na hluk spôsobený lietadlami.

Mesto plánovalo Tegel zatvoriť v roku 2011, no oneskorenie výstavby nového letiska spôsobilo, že musel ostať v prevádzke ešte ďalších deväť rokov.

V budúcnosti by sa na mieste letiska mal nachádzať výskumný a priemyselný park, počas najbližších šiestich mesiacov však bude Tegel plniť funkciu náhradného letiska pre prípad, že by na novom letisku došlo k nejakým problémom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #letisko #Berlín