V Zámutove vybudujú cyklocentrum

Obec Zámutov (okres Vranov n/Topľou) pripravuje novú cyklistickú atrakciu v podobe singletrackovej trate. Situovaná bude na východných svahov Slanských vrchov v katastri obce. Tá na projekt cyklocentra získala financie v dotačnom programe Prešovského samosprávneho kraja Výzva pre región vo výške 28-tisíc eur.

08.11.2020 15:00
debata

Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) poskytla v rámci dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR financie na projektovú dokumentáciu vo výške ďalších tisíc eur.

Samospráva teraz pripravuje všetky administratívne kroky, aby na jar začala s výstavbou. Predpokladaný koniec realizácie prvej etapy je v lete budúceho roka.

Ako informoval senior destinačný manažér OOCR HZ a HŠ Igor Kňazovický, v rámci prvej etapy sa vybudujú prvé dve z troch zamýšľaných trás. Prvá výstupová trasa pozostáva z troch častí.

Začína sa na odbočke z účelovej komunikácie v blízkosti vodného zdroja nad obcou Zámutov. V strednej časti sa využije spevnená komunikácia údolím Zámutovského potoka.

Popri ceste sú umiestnené exponáty náučného chodníka Zámutovská kolejka. Záverečná časť povedie do najvyššieho bodu trate vo výške 778 metrov nad morom. Väčšie prevýšenia sa zdolávajú v serpentínach.

„Výstupová trať je dlhá 6 810 metrov, z toho dva kilometre vedú po existujúcej spevnenej komunikácii,“ uviedol Kňazovický.

Z najvyššieho bodu ďalej povedie nenáročným terénom vyše päťkilometrová zjazdová trasa, ktorá je hlavnou kostrou trailcentra. Končí na mieste štartu výstupového chodníka, čím sa vytvára jednoduchý okruh.

„Všetky prvky na trati sú navrhnuté tak, aby boli zábavné a zároveň prejazdné aj pre menej skúsených cyklistov. Väčšie výškové rozdiely sú prekonané pomocou klopených zákrut. Všetky prekážky majú aj možnosť obchádzky pre menej pokročilých cyklistov,“ dodal Kňazovický.

V zamýšľanej druhej etape je potom navrhované prepojenie medzi oboma trasami náročnejšou červenou cestou vedenou v prudšom teréne. V rámci cyklocentra sú následne plánované aj ďalšie dve nadväzujúce cyklotrasy.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #cyklocesta