Banditov brloh, dych draka, stratené more. 5 záhadných jazier pod zemou

Vyzerajú ako z filmu, zvlášť čarovné sú farebne nasvietené. Podzemné jazerá sa stovky rokov vytvárali pod povrchom, bez divákov a v úplnej temnote, až kým ich neobjavili zvedaví prieskumníci a neotvorili cestu nadšeným turistom.

06.01.2021 07:00
debata (1)

Köw Ata

V Turkménsku, slnkom spálenej stredoázijská krajine, z viac ako 80 percent pokrytej púšťou, je nájdenie miesta na kúpanie problém.

Vyriešila ho však samotná príroda.

Vnútrozemský štát má prístup ku Kaspickému moru, najväčšiemu jazeru na svete, ale je to ďaleko od hlavného mesta Ašchabadu.

Väčšina ľudí z hlavného mesta si preto chodí zaplávať do jazera, ktoré sa nachádza 60 metrov pod povrchom zeme.

Jazero Köw Ata je súčasťou jaskyne Bakharden, schádza sa k nemu po kovovom schodisku, vchod prekrýva sklenená strecha.

Má dĺžku 70 metrov a obsahuje soli a minerály aj silne páchnucu síru, ktorú návštevníci na sebe cítia aj po vykúpaní.

V jaskyni sa nachádza aj najväčšia kolónia netopierov v Strednej Ázii a z tohto dôvodu je to prírodná pamiatka.

Jaskyňa dračieho dychu

Africká Namíbia je známa svojou vyprahnutou púšťou, no len málokto vie, že v krajine sa nachádza aj najväčšie podzemné jazero sveta, ktoré nevzniklo pod ľadovcom.

Skutočná hĺbka jazera nie je doposiaľ známa, len sa predpokladá, že je to asi 130 metrov. Jeho rozloha je asi dva hektáre.

Samotná jaskyňa sa nachádza 100 metrov pod zemským povrchom a asi 50 kilometrov severne od mesta Grootfontein.

Jazero objavila v roku 1986 skupina prieskumníkov, keď na svojej expedícii pocítili vlhký vánok, ktorý vychádzal z otvoru v skalách. Tak vznikol aj názov – Jaskyňa dračieho dychu.

Kto ho chce vidieť na vlastné oči, musí sa spoľahnúť na lezecké laná a pretlačiť sa cez úzke kamenné chodby. Aj keď sa jazero nachádza v úplnej tme, nie je pusté. Žijú tu viaceré živočíchy, ktorým temnota nevadí a prispôsobili sa životu v podzemí.

Grjótagjá

Island je známy svojimi horúcimi prameňmi a jeden taký vytvoril aj podzemné jazero v lávovej jaskyni v blízkosti jazera Mývatn.

Nedá sa navštíviť, ale zaujímavá je aj jej história.

Kedysi v 18. storočí v nej totiž prebýval bandita Jón Markússon a mala strašidelnú povesť. Je totiž plná ostrých skál, ktoré sú zahalené tmou čiernou ako smola. Hovorievalo sa dokonca, že v nej žili aj trolovia.

Keď Marcusson umrel, ľudia sa odvážili do nej vstúpiť a dokonca sa chodievali kúpať do jej horúceho prameňa. Od 70. rokov je však vstup zakázaný, pretože kvôli erupciám, ktoré trvali v rokoch 1975 až 1984, sa teplota vody zvýšila na 50 °C. Namiesto toho sa milovníci termálnej vody chodia kúpať do neďalekej lávovej jaskyne Stóragjá.

Grjótagjá si zahrala aj v svetovom trháku. Natáčala sa tu piata epizóda tretej série Hry o tróny s názvom Pobozkaný ohňom.

Križna jama

Jaskyňa v Slovinsku je veľmi obľúbená na krátke výlety loďou, ale pre náročnejších ponúka aj dlhšie expedície do jej zložitých útrob. Nachádza sa tu viac ako 45 jazier hlbokých až 7 metrov so smaragdovo zelenou vodou. V jednej jaskyni voda preteká rôznymi jazierkami a priehradami, niekedy úplne zmizne pod zemou a potom sa opäť zjaví.

Jaskyňaje štvrtým najväčším jaskynným ekosystémom na svete z hľadiska biodiverzity, žije tu 45 druhov organizmov, z ktorých niektoré neboli objavené až v roku 2000. V jaskyni sa tiež našlo viac ako dvetisíc kostí medveďa.

Jaskynný systém objavili a preskúmali v roku 1832, ale časti, kde sú jazerá a potoky objavili slovinskí jaskyniari až v roku 1926.

Je známa je tiež ako Studená jaskyňa pod Krížnym vrchom. Nachádza sa v údolí Lož.

Stratené more

Druhé najväčšie podzemné jazero sveta leží v americkom štáte Tennessee v jaskyni Craighead, rozsiahlom podzemnom systéme.

Návšteva jaskyne sa začína pešou prehliadkou, na konci ktorej čaká na vytúžené dobrodružstvo. Turisti presadnú do člnov a plavia sa po temnom Stratenom mori.

Jaskynný systém poznali už pôvodní indiánski obyvatelia. Asi 1,5 kilometra od hlavného vchodu sa našlo mnoho indiánskych artefaktov ako keramika, hroty šípov, zbrane, šperky…

Jaskyňu znova objavili osadníci v 20. rokoch 19. storočia a využívali ju na skladovanie zemiakov a inej zeleniny, keďže tu vládne konštantná nízka teplota.

Samotné jazero bolo pred ľuďmi ukryté až do roku 1905, keď sa 13-ročný chlapec Ben Sands spustil úzkym bahnitým otvorom do ďalšej jaskyne celej naplnenej vodou.

Ben potom po zvyšok života rád rozprával historku, ako v temnote skúšal hádzať všade naokolo guľky z bahna a odvšadiaľ sa ozýval žblnkot vody, čo naznačovalo, že podzemné jazero bude obrovské.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyne #jazerá #podzemná voda