Väčšina kultúrnych zariadení v Prešovskom kraji je opäť otvorená

Za prísnych hygienických a protiepidemických opatrení sú múzeá, galérie, knižnice a divadlá v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) znovu otvorené pre verejnosť.

21.11.2020 16:00
Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni Foto:
Hrad v Starej Ľubovni. Ilustračné foto.
debata

Ako informovala Ivana Ondriová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, prehliadky pre individuálnych návštevníkov aktuálne ponúka Krajské múzeum v Prešove, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Múzeum v Kežmarku, Šarišské múzeum, Tatranská galéria v Poprade a Šarišská galéria v Prešove.

Od pondelka 23. novembra sa k otvoreným kultúrnym zariadeniam pripojí aj Podtatranské múzeum v Poprade.

„Naopak, Vihorlatské múzeum v Humennom zostáva nateraz pre návštevníkov zatvorené. A to najmä pre aktuálne prebiehajúce rekonštrukčné práce. Z rovnakého dôvodu je mimo prevádzky aj Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Možnosť večerných pozorovaní v počte piatich návštevníkov, plus lektor hvezdárne, v súčasnosti ponúka Vihorlatská hvezdáreň v Humennom,“ uviedla Ondriová.

Za dodržiavania všetkých hygienických opatrení je pre verejnosť prístupných aj sedem župných knižníc v Prešove, Poprade, Bardejove, Vranove nad Topľou, Starej Ľubovni, Svidníku a Humennom. „Najmladšia knižnica v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, Knižnica Jána Henkela v Levoči, je momentálne z technicko-prevádzkových dôvodov pre verejnosť zatvorená až do odvolania,“ dodala Ondriová.

Po poslednom čiastočnom uvoľnení opatrení sa pre záujemcov otvorili aj krajské divadlá. Tie môžu aktuálne odohrať predstavenia len pre polovicu divákov z celkovej kapacity. Prvé takéto predstavenie odohralo Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove už v stredu 18. novembra.

Divadelnú hru Ostali hlupákmi ponúkne divákom aj v sobotu 21. novembra. Ďalšie predstavenie Detektor lži chystá na stredu 25. novembra a sobotu 28. novembra.

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove odohrá prvé predstavenie Ťapákovci v nedeľu 22. novembra, zopakuje ho aj v piatok 27. novembra. Okrem toho divadlo avizuje vo svojom programe triler Misery a na 11. decembra plánuje premiéru muzikálu Jesus Christ Superstar.

V sobotu 21. novembra sa DJZ zapojí do Noci divadiel online predstavením Nikola Šuhaj so začiatkom o 18.30 na svojom youtube kanáli.

debata chyba