Spišský Jeruzalem chcú natrvalo umiestniť na mapu unikátnych zážitkov

V snahe zatraktívniť vzácne kultúrne dedičstvo sústredené v okolí Spišského hradu v podobe kalvárie Spišského Jeruzalema pokračuje Košický samosprávny kraj (KSK), krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) a Spišské biskupstvo tretím rokom v rekonštrukcii jednotlivých objektov. Zúčastnení aktéri veria, že sa im UNESCO lokalitu podarí natrvalo umiestniť na mapu unikátnych dovolenkových zážitkov.

26.11.2020 13:00
debata

Ako informovala riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková, KSK finančne podporuje lokalitu Spišského Jeruzalema od roku 2017.

„V tomto roku sme dokončili turistické značenie v celkovej dĺžke 3,5 kilometra, pribudla nová turistická a vyhliadková trasa, opravili sa dve kaplnky, takzvané božie muky, ktoré sú súčasťou komplexu a v ich okolí bola odstránená ilegálna skládka,“ priblížil rozsah najnovších úprav predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že tohtoročná finančná podpora smerovala aj do vytvorenia virtuálneho turistického sprievodcu v podobe aplikácie pre mobilné telefóny a rekonštrukcie oltárneho obrazu v jednej z kaplniek.

Ako doplnila Vargová Jurková, vlani boli aktivity v lokalite zamerané na úpravu terénu, tvorbu oddychových zón a osadenie orientačno-informačných tabúľ. Pripomenula, že všetky zásahy do objektov kaplniek realizátori konzultujú s pamiatkarmi.

Aj keď je podľa Vargovej Jurkovej návštevníckou dominantou regiónu na hranici Košického a Prešovského kraja naďalej Spišský hrad, spoločné úsilie zainteresovaných smeruje k tomu, „aby návštevníci po jeho prehliadke zostúpili do podhradia a zdržali sa napríklad aj v okolí Spišskej Kapituly a Spišského Jeruzalema“.

Tak ona, ako i Trnka pritom vyzdvihli aj religiózny potenciál lokality. Spišský Jeruzalem sa podľa nich môže v budúcnosti stať tiež jedným zo slovenských centier náboženského a pútnického turizmu.

Kalváriu Spišský Jeruzalem, unikátnu koncepciu teritória, ktoré pripomína staroveký Jeruzalem, objavili v Spišskej Kapitule a v lokalite zvanej Pažica odborníci v roku 2002.

„Toto historické pútnické miesto, na pozadí ktorého sa vypína Spišský hrad, sa nachádza pozdĺž bývalej významnej stredovekej cesty Via magna, v súčasnosti na turistickej trase Gotickej cesty,“ informuje na svojej internetovej stránke mesto Spišské Podhradie.

Spišský Jeruzalem sa začína Katedrálou svätého Martina v Spišskej Kapitule a končí Kaplnkou svätého Kríža na Sivej Brade.

debata chyba
Viac na túto tému: #spiš