Aké budú Vianoce v Európe? Porovnajte opatrenia iných krajín s tými slovenskými

Rodinné "bubliny" či zatvorené lyžiarske strediská. Čelní európski predstavitelia budú musieť počas týchto Vianoc spraviť kvôli koronavírusovej kríze bezprecedentné a nepopulárne rozhodnutia.

27.11.2020 10:00
debata

Na jednej veci sa väčšina ľudí s blížiacim sa sviatočným obdobím zhodne: Vianoce tento rok budú iné, píše server americkej spravodajskej televízie CNBC o situácii v Európe.

Vlády naprieč Európou sa v posledných dňoch stretli, aby vyriešili, ako umožniť rodinám zísť sa cez Vianoce, bez toho, aby riskovali obávaný tretí prudký nárast prípadov koronavírusu. Deje sa to v čase, keď malé lockdowny zrejme završujú druhú vlnu infekcie, ktorá v regióne začala po letnom uvoľnení reštrikcií.

Od rodinných uzavretých spoločností, „bublín“, po zákaz ohňostrojov – Británia, Francúzsko, Taliansko a teraz aj Nemecko zverejnili ďalšie podrobnosti o tom, čo bude a čo nebude povolené počas týchto Vianoc a na Nový rok.

Vedci varovali, že uvoľnenie zásadne dôležitých opatrení chrániacich verejné zdravie cez vianočné obdobie by viedlo k väčšiemu šíreniu a potenciálne k ďalším úmrtiam.

Rozhodujúci činitelia sa zatiaľ snažia zdôrazňovať pozitívny účinok na pozdvihnutie nálady plynúci z umožnenia stretávania sa rodín a priateľov po ťažkom roku. Predovšetkým je tu nádej, že prázdniny si budú môcť udržať určitú veselosť. Tu je výber toho, čo môžu Európania očakávať od Vianoc 2020:

Británia

Štyri časti, ktoré tvoria Spojené kráľovstvo (Anglicko, Wales, Škótsko a Severné Írsko), sa tento týždeň dohodli, že umožnia rodinám naprieč kráľovstvom sa na Vianoce zísť. Uznali, že oddelené politiky by mohli spôsobiť zmätok v rodinách, ktoré sú rozptýlené po Británii.

Britská vláda v utorok oznámila, že obmedzenie sociálnych kontaktov bude uvoľnené od 23. do 27. decembra, čo umožní až trom domácnostiam vytvoriť „výlučnú vianočnú bublinu“. Vláda však „bubliny“ zviazala početnými pravidlami:

  • môžete byť iba v jednej vianočnej bubline
  • nesmiete svoju vianočnú bublinu zmeniť
  • môžete cestovať medzi regiónmi s rôznymi úrovňami opatrení na stretnutie so svojou vianočnou bublinou
  • so svojou vianočnou bublinou sa smiete stretnúť len v súkromných domoch alebo na svojej záhrade, na miestach pre konanie bohoslužieb alebo vo vonkajších verejných priestoroch
  • nesmiete sa v súkromnom príbytku stretnúť s nikým, kto nie je súčasťou vašej domácnosti alebo bubliny

Inak sa smiete mimo svojho domova naďalej stretávať s ľuďmi mimo svojej vianočnej bubliny na základe pravidiel platných vo vašej oblasti.

Francúzsko

V utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil obmedzenia, ktoré budú na Vianoce platiť vo Francúzsku, kde sa bude druhá plošná karanténa postupne uvoľňovať od soboty, keď sa otvoria obchody.

Od 15. decembra sa potom bude lockdown vo Francúzsku uvoľňovať ďalej, pokiaľ to umožní zdravotná situácia. To by mohlo ľuďom vo Francúzsku (ktorí počas karantény nemôžu opúšťať svoje domovy bez zvláštneho dôvodu, akým je potrebný nákup potravín) umožniť cestovať po krajine a navštíviť rodinu a priateľov.

Kiná a divadlá sa budú smieť otvoriť 15. decembra, hoci bary, reštaurácie a posilňovne zostanú uzavreté až do neskorého januára. Zákaz vychádzania zostane v platnosti od 21:00 do 7:00, ale to nebude platiť na Štedrý deň alebo na Silvestra, aj keď nebudú povolené žiadne veľké verejné zhromaždenia.

Pre priaznivcov lyžovania tohtoročné Vianoce možno nebudú také veselé, pretože prezident Macron v utorkovom televíznom prejave povedal, že sa ešte nerozhodlo o tom, či sa tento rok budú smieť otvoriť lyžiarske strediská.

Taliansko

Aj taliansky premiér tento týždeň predstavil obmedzenia pre svoju krajinu, či skôr uvoľnenie pravidiel. Národu povedal, že aj keď počas Vianoc vylučuje veľké stretnutia, krajina by nemala mať v čase prázdnin žiadne „červené zóny“ s vysokým covidovým rizikom.

„Ak bude pokračovať (zostupný) trend šírenia nákazy, nebudú v decembri už žiadne červené zóny,“ povedal v utorok premiér Giuseppe Conte. „Nemôžeme ale vo vianočnom období umožniť spoločenský život, vrátane neobmedzených prázdnin na snehu,“ zdôraznil.

Pokiaľ bude Taliansko počas Vianoc bez červených zón, ľudia budú môcť navštevovať svojich príbuzných kdekoľvek v Taliansku. Teraz sú červenými zónami Kalábria, Lombardia, Piemont a Valle d'Aosta. Tieto oblasti ich obyvatelia nesmú opustiť až do 3. decembra. Rovnako ako Francúzi, ani Conte ešte neurobil rozhodnutie ohľadom lyžiarskych stredísk.

Nemecko

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu zišla s premiérmi spolkových krajín aj kvôli rozhodnutiu, aké obmedzenia sa majú zrušiť počas Vianoc, a to práve v čase, keď počty denných prípadov koronavírusu a úmrtí na Covid-19 znepokojujúco rastú. Krajiny pritom bola donedávna pandémiou zdanlivo zasiahnutá menej ako jej susedia.

Šestnásť nemeckých spolkových krajín sa na stretnutí s Merkelovou rozhodlo predĺžiť „lockdown lite“ (miernu verziu lockdownu, keď sú obchody a školy otvorené, ale bary a reštaurácie zatvorené, až do 20. decembra, aby sa reštrikcie mohli uvoľniť na Vianoce. V januári sa už majú opäť sprísniť.

Od 1. decembra bude počet účastníkov na spoločenských stretnutiach obmedzený na päť, ale počas vianočných a novoročných sviatkov (od 23. decembra do 1. januára) bude limit zvýšený na desať, aby sa umožnilo stretnutie priateľov a rodín, pričom deti mladšie 14 rokov sú z limitu vyňaté.

Nemcom sa odporúča, aby sa vyhli kontaktom počas siedmich dní pred Vianocami, aby minimalizovali riziko šírenia infekcie.

Nemecký Silvester by mohol byť tento rok pokojnejšou záležitosťou. Zakázané budú ohňostroje v „rušných uliciach a na námestiach“. Lyžiarska turistika sa tiež zakázala najmenej do 10. januára.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #opatrenia #pandémia #koronavírus #Covid-19 #pandémia koronavírusu