Turistka vrátila poštou kameň, ktorý ukradla z Talianska. 'Bola som hlupaňa'

Americká turistka, ktorá ukradla a poškodila kus starorímskeho mramoru, poslala úlomok späť do Talianska a prosila o odpustenie.

28.11.2020 07:00
debata

Národné rímske múzeum dostalo balík z Atlanty v štáte Georgia, v ktorom bol kus mramoru s fixkou napísaným odkazom „To Sam, love Jess, Rome 2017“ (Samovi s láskou Jess, Rím 2017), povedal denníku Il Messaggero riaditeľ múzea Stéphane Verger.

Kameň bol podľa The Telegraph zabalený v novinách a vložený do kartónovej škatule spolu s ospravedlnením. „Odpustite mi, prosím, že som bola taká americká hlupaňa. Vzala som si niečo, čo nebolo moje. Cítim sa strašne, že som túto pamiatku ukradla a že som ju dokonca aj popísala. Hodiny som sa pokúšala odstrániť ten nápis, ale neúspešne," znel pripojený odkaz. Kameň zrejme ukradla z rímskeho archeologického parku Forum Romanum.

Verger pre Il Messagero povedal, že ho správa dojala, a pomyslel si, že sebareflexia ženy môže byť dôsledkom stresov z pandémie koronavírusu. "Možno, že ju pandémia uväznila doma a prinútila ju trocha sa ohliadnuť za svojím životom a spytovať si svedomie,“ dodal Verger.

Riaditeľ múzea tiež spomenul, že Jess sa možno inšpirovala nedávnym prípadom dvoch kanadských turistov, ktorí minulý mesiac vrátili päť úlomkov kameňov ukradnutých z Pompejí.

„Bola som mladá a hlúpa. Chcela som si vziať kúsok histórie,“ uvádza sa podľa denníka The Times of London v odkaze, ktorý priložila ku kameňom turistka podpísaná Nicole. „Kamene mne aj mojej rodine priniesli smolu,“ dodala dnes 36-ročná Kanaďanka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #pamiatka #turistka