Lonely Planet vydal ultimátny zoznam destinácií. Pocestujeme už v roku 2021?

Cestovanie sa síce momentálne veľmi nekoná, ale to nám nebráni snívať a plánovať. Zoznam cestovateľského portálu Lonely Planet môže v tom pomôcť.

01.01.2021 07:00
debata (1)

Lonely Planet nedávno zverejnila druhé vydanie svojej populárnej knihy „Ultimátny cestovateľský zoznam", ktorá odkrýva 500 najlepších a neprehliadnuteľných cestovateľských zážitkov na svete.

Zoznam podľa CNN zostavil tím odborníkov Lonely Planet a obsahuje top miesta, ktoré musíte vidieť, od nedotknutej prírody na ostrovoch Galapágy až po veľkolepý vodopád Iguazú, ktorý sa rúti k zemi medzi Argentínou a Brazíliou, až geotermálnu krajinu v národnom parku Yellowstone.

Tím vychádza z minulých sprievodcov Lonely Planet a tiež preskúmal záväzok každej destinácie k trvalej udržateľnosti.

„Možnosti cestovania sú v súčasnosti zjavne obmedzené, zoznam je však zameraný na inšpiráciu do roku 2021 a neskôr, keď sa cestovanie začne zotavovať,“ povedal pre CNN Travel Tom Hall z Lonely Planet.

Tu je 10 najlepších destinácií podľa rebríčka:

10. Okruh Annapurna, Nepál

Tento dychberúci trek očarúva horolezcov, turistov a peších turistov. Okruh vás prevedie cez ryžové polia, trávnaté lúky s pasúcimi sa jakmi a zasnežený horský priechod Thorung La.

Časti túry vedú vo veľmi vysokej nadmorskej výške, až okolo ohromujúceho jazera Tilicho. Podľa Lonely Planet je okruh Annapurna ideálom, ako by mal dobrý trek vyzerať.

9. Salar de Uyuni, Bolívia

Pri návšteve Salar de Uyuni, najväčšej soľnej pláne na svete, máte pocit, že sa prechádzate medzi mrakmi. Po daždi vytvára voda na slanom povrchu jazera lesklý povrch podobný sklu, v ktorom sa odráža obloha.

Salar de Uyuni je tiež veľmi pôsobivé, keď je sucho a povrch je popraskaný do geometrických vzorov. Navyše, keď je sucho, môžete navštíviť dva jazerné ostrovy, Isla Incahuasi a Isla del Pescado.

8. Chrámy v Angkore, Kambodža

Ohromujúce prostredie Angkoru, súboru nádherných rozpadajúcich sa chrámov obklopených džungľou, je najväčšou turistickou atrakciou v Kambodži a tiež pamiatkou na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Angkor Wat, najslávnejší chrámový komplex Angkoru, znázorňuje horu Meru, domov hinduistických bohov. Lonely Planet nazýva Angkor „pamätníkom ľudskej vynaliezavosti“.

7. Vodopády Iguazú, Argentína – Brazília

Vodopády Río Iguazú sú veľkolepým kaskádovým vodopádom, ktorý sa nachádza medzi Argentínou a Brazíliou. Sledovanie vody rútiacej sa po vertikálnej rímse je neuveriteľný zážitok – čiastočne kvôli samotnej mierke: Iguazú v skutočnosti tvorí 275 vodopádov a najvyšší, Diablovo hrdlo, je hlboký 80 metrov.

Vodopády sú nádherné aj desivé zároveň. Hrmiace vibrácie narážajúcej vody pripomínajú silu a nádheru prírody, píše Lonely Planet.

6. Bledské jazero, Slovinsko

Malebné jazero Bled je známe bielym kostolom, ktorý sa týči na zelenom ostrove obklopenom modrou vodou. To všetko s pozadím majestátnych Julských Álp.

Voľakedy chodievali do kostola na bohoslužby veriaci, neskôr v 19. storočí sa z tohto miesta stal prázdninový „rezort“ pre kráľovské veličenstvá.

Dnes sa okolo jazera radi prechádzajú a bicyklujú turisti. Tí, ktorí si chcú vyskúšať vodu, sa môžu rozhodnúť pre plavbu na pletne – slovinskej gondole.

5. Národný park Yellowstone, USA

Kto zacítil jeho pach, už naň nezabudne. Yellowstone je najväčšou geotermálnou oblasťou na zemi a všetko tu tancuje v rytme bublania a syčania.

Návšteva parku, kde je viac ako 500 aktívnych gejzírov, vrátane slávneho Old Faithful, je úžasným zážitkom. V parku tiež býva divoká zver, vrátane oviec, losov, medveďov grizzly a vlkov.

Grand Prismatic je ďalšou známou atrakciou v Yellowstone – najväčší horúci prameň v USA a jeho žiarivá dúhová rôznofarebná voda je mimoriadne fotogenický.

4. Delta Okavango, Botswana

Rieku Okavango každý rok zaplavuje voda z angolskej vysočiny, ktorá premieňa túto neobyčajnú divočinu.

Delta Okavango je tiež miestom stretávania sa divokej zveri – od majestátnych slonov až po plazy – a jedným z najväčších a najexkluzívnejších turistických cieľov safari v Afrike.

Návštevníci delty Okavango sa môžu plaviť motorovým člnom a v tradičných drevených kanoe zvaných mokoro. Lonely Planet píše, že je to ideálny výlet pre cestujúcich, ktorí hľadajú spojenie s prírodou.

3. Národný park Uluru-Kata Tjuta, Austrália

Návšteva veľkolepého pieskovcového monolitu Uluru – austrálskeho orientačného bodu – je nezabudnuteľným zážitkom. Jeho bronzová farba krásne žiari, keď zapadá slnko. Uluru považujú pôvodní obyvatelia za posvätný. Veria, že tam žijú duchovia ich predkov.

2. Ostrovy Galapágy, Ekvádor

Snom milovníkov prírody a rajom eko-cestovateľov sú Galapágy – domov mnohých endemitov a tých najpestrejších stvorení na svete vrátane slávnych leguánov, starých korytnačiek, tučniakov a tuleňov.

Sopečné skaly, tyrkysovo modré vody a neuveriteľne rozmanitý ekosystém sú dôvodmi, prečo je táto destinácia na druhom mieste v zozname Lonely Planet.

1. Petra, Jordánsko

Kedysi takmer opustené „stratené mesto“, na ktoré Európania zabudli na 1 000 rokov. Petra je dokonalým miestom pre dobrodruhov. Od 4. storočia pred n. l. do prvého storočia n. l. obývali Petru Nabatejci, dnes je toto pieskovcové mesto na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Lonely Planet nazýva Petru záhadným a inšpiratívnym miestom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Lonely Planet