Tajné miestnosti v lietadlách: Video odhaľuje, ako spia letušky počas dlhých letov

Rozmýšľali ste, čo robia letušky počas niekoľkohodinových letov, keď pasažieri spia na svojich sedadlách alebo pozerajú jeden film za druhým? Ak práve nemajú službu, väčšinou tiež odpočívajú, ale nie pred zrakmi cestujúcich. Uchyľujú sa do skrytých miestností s lôžkami.

18.02.2021 07:00
debata (2)

„Počas dlhých letov s najväčšou pravdepodobnosťou niekde pod vami alebo nad vami spia niektoré z letušiek,“ povedala pre Insider 30-ročná Kat Kamalani, ktorá je letovou sprievodkyňou päť rokov.

Vo väčšine lietadiel sú tieto tajné spálne šikovne ukryté za kokpitom, buď nad prvou triedou, alebo pod priestorom pasažierov.

Ich vstupy vyzerajú veľmi nenápadne, ako skrine či poklopy. Za nimi sú schody, ktoré vedú dnu, no k lôžkam sa treba doslova preplaziť.

Niektoré majú poschodové postele, iné sú jednolôžkové. Odpočívadlá posádky sú síce pohodlné, ale veľmi tesné a malé.

Odpočívadlá sú väčšinou navzájom oddelené závesmi, majú lampičky na čítanie, háky na zavesenie oblečenia, zrkadlá a tiež malé poličky na odkladanie osobných vecí. Zvyčajne nechýbajú ani prikrývky a vankúše.

Dôležitá je aj úniková cesta, ktorá v prípade nebezpečenstva vyvedie letušky do hlavnej časti lietadla.

Pri diaľkových letoch sa posádka rozdelí na dve polovice, jedna časť pracuje, zatiaľ čo druhá odpočíva. Kto dostane akú zmenu, závisí od odpracovaných ro­kov.

A ako sa im darí odpočívať a čerpať sily počas letu? Veľa letušiek sa naučí zaspávať „na povel“ a budiť sa s prvým zazvonením budíka. No mnoho z nich počas letu vôbec nespí.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #spálňa #letušky