Priečelia kysuckých chalúp ako Múr histórie. Kysucký unikát!

Poslaním Múru histórie je záchrana historického dedičstva a architektúry Kysúc.

05.12.2020 09:00
Múr histórie, Korňa, Kysuce Foto:
Múr histórie sa nachádza v kysuckej obci Korňa pri odbočke na Živčákovú
debata

Z dreveníc a iných historických objektov, ktoré sú v takom dezolátnom stave, že ich obnovenie je nereálne, sa presunú aspoň ich zachované časti na múry v centrách obcí s veľkým pohybom ľudí a návštevníkov.

"Takýmto spôsobom chceme uchovať aspoň niečo z ruín, ktoré by väčšinou skončili v peci, a zároveň vytvoriť krásne fotomiesta pre domácich aj návštevníkov,“ hovorí o tejto myšlienke Radovan Jakuš, riaditeľ Organizácie cestovného ruchu (OCR) Kysuce.

Po príprave projektu OCR Kysuce požiadala o dotáciu Ministerstvo dopravy a výstavby SR a po jej schválení sa vybralo miesto realizácie v obci Korňa pri odbočke na pútne miesto Živčáková.

Riaditeľ OCR Kysuce Rado Jakuš počas otvorenia... Foto: OCR Kysuce
Korňa, Múr nárekov, Kysuce, Rado Jakuš Riaditeľ OCR Kysuce Rado Jakuš počas otvorenia Múru histórie v Korni.

Výber partnera (obec Korňa) bol pre realizáciu veľmi dôležitý. Rado Jakuš totiž nadhodil túto myšlienku pani starostke Marianne Bebčákovej z Korne a tá ju s veľkým nadšením pomohla uskutočniť. Zapojila do realizácie svojich šikovných obecných pracovníkov, ale aj veľa dobrovoľníkov a darcov, ktorí dopomohli ku konečnému výsledku.

"Spolu s pani starostkou sme začali s vyhľadávaním vhodných objektov. Po počiatočnej eufórii sme zistili, že objektov je dostatok, ale väčšinou ide o dlhodobo nevysporiadané stavby a pozemky, aj preto ostali zanedbané alebo opustené. Našťastie, naša snaha nebola zbytočná a potrebné chalúpky na vystavanie Múru histórie sme zohnali,“ pokračuje Jakuš.

Menšia chalúpka pochádza z osady Korňa u Chylov a je z roku 1940. Postavili ju Anna a Jozef Boháčovci, rodičia Terézie Gerátovej, ktorá dreveničku darovala na tento účel. Poslednou obyvateľkou bola pani Mária Boháčová. Približne 20 rokov bola drevenička neobývaná a jej život bude pokračovať na Múre histórie.

Druhá chalúpka pochádza z obce Podvysoká a darovala ju rodáčka z Korne pani Kománková (rodená Smažáková) pochádzajúca z osady Murašonky. Táto chalúpka bola postavená v roku 1849. Bývala v nej rodina Kománkovcov a vychovala v nej dve deti. Posledným obyvateľom bol dedo Kománek, ktorý sa venoval okrem hospodárstva aj drotárskemu remeslu. Pani Kománková má jeho drotársku krošňu ešte uloženú na povale.

Priečelie historickej chalúpky, ktorá by sa bez... Foto: OCR Kysuce
Múr histórie, Korňa, Kysuce Priečelie historickej chalúpky, ktorá by sa bez tohto projektu nezachovala.

Táto chalupa bola skutočnou ukážkou dobrosrdečnosti ľudí v minulosti. Keďže bola dostatočne veľká, určitý čas sa rodina s dvoma deťmi delila o bývanie s ľuďmi, ktorí nič nemali (dnes ich nazývame bezdomovci).

V 70. rokoch chalúpku zachránili v poslednej chvíli pred vyhorením, keď ju pravdepodobne z neopatrnosti pri vymetaní popola zachvátili plamene. Posledných 40 rokov bola drevenica neobývaná a podpísal sa na nej zub času. Aj život tejto drevenice bude pokračovať na Múre histórie.

"Chalúpky sme doplnili kamenným chlievom, ktorý sa postavil z materiálu rozobratej kamennej pivnice z Korne Zátoky, a typickou sedliackou dvojkrídlovou drevenou bránou,“ dodáva riaditeľ oblastnej organizácie Rado Jakuš. Nápis na Múr histórie vyrezal a daroval Korni jeho otec MUDr. Jozef Jakuš, ktorý 11 rokov pôsobil v Korni ako obvodný lekár.

Toto je príbeh dvoch chalúpok, množstva nadšených ľudí a na jeho konci je unikátny projekt pre Kysuce – Múr histórie. Príďte sa sem pozrieť osobne! To nie je Múr nárekov, ale Múr spomienok, na ktorý sú Kysučania hrdí!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múr #Kysuce #Korňa #drevenice