Najrýchlejšie sa rozvíjajúce krajiny sveta: Zoznam vás zaručene prekvapí

Za posledných pár rokov zaznamenali niektoré krajiny výrazný ekonomický rast, v porovnaní so svetovým priemerom, a ďalšie majú zasa na podobný priaznivý vývoj dobre "našliapnuté".

02.02.2021 07:00
debata (26)

Tu je zoznam najlepšie sa rozvíjajúcich krajín.

Rwanda

Malá, no husto osídlená krajina, ktorá leží vo Východoafrickej priekopovej prepadline, zažila v roku 1994 tragickú genocídu.

Odvtedy však tento vnútrozemský štát zaznamenal vďaka významným verejným investíciám a rastúcemu súkromnému sektoru „stabilný ekonomický rast“.

Krajina tisícich vrchov je známa svojím priateľským obyvateľstvom, úchvatnými scenériami a nádhernou divočinou, ktorá nadchne návštevníkov svojimi sopkami, dažďovými pralesmi, rovinami. A samozrejme gorilami.

Bangladéš

Aj keď chudoba ostáva v tejto juhoázijskej krajine vážnym problémom, tamojšia spoločnosť urobila významné kroky v znižovaní biedy prostredníctvom „udržateľného ekonomického rastu“, predovšetkým prostredníctvom výroby odevov, vývozu a zahraničných investícií.

Bangladéš, „najzelenší klenot“ južnej Ázie, je krajinou mnohých riek, bohatej kultúry.

Senegal

Krajina zmenila v posledných desaťročiach svoju ekonomiku a prestala sa sústreďovať len na produkciu arašidov. Zaznamenáva ekonomický rast v sektore služieb, rastú aj investície a vývoz.

Senegal sa považuje za jedno z najpriateľskej­ších miest, ktoré môžete v západnej Afrike navštíviť, a ponúka turistom množstvo zážitkov – rušné ulice Dakaru na polostrove Cap Vert aj národné parky a prírodné rezervácie, kde nájdete všetko od slonov, cez levy a hrochy, krokodíly, plameniaky až po morské korytnačky.

Svoj raj tu objavia surferi aj milovníci rybolovu.

Etiópia

Etiópia, ktorá bola po celom svete známa svojím hladomorom, v posledných rokoch zaznamenala silný a širokospektrálny rast, ktorý nastal najmä vďaka stavebnému priemyslu a službám.

Etiópia ponúka návštevníkom nekonečné možnosti objavovania, od svojej rozsiahlej histórie a nádhernej divočiny až po prosperujúcu modernú kultúru, ktorá žije popri neporušených starodávnych tradíciách.

Mjanmarsko

V posledných rokoch sa Mjanmarsko snažilo vymaniť zo svojej problémovej minulosti a v roku 2015 usporiadalo prvé demokratické voľby, vďaka ktorým sa otvorila ekonomika predovšetkým ázijským investorom.

Tento etnicky rozmanitý a prevažne vidiecky národ juhovýchodnej Ázie ohromí návštevníkov pestrou paletou chrámov, pagod a stúp.

V posledných dňoch si však krajina prechádza vojenským prevratom, čo pravdepodobne ovplyvní aj jej ďalší vývoj.

Guyana

Najmä vďaka objavu rozsiahlych ropných zásob na mori dnes jedna z najchudobnejších krajín Južnej Ameriky zažíva mimoriadny ekonomický rast – dokonca aj dopady pandémie zvláda lepšie ako väčšina ostatných krajín.

Husto zalesnená krajina sa rýchlo stáva cieľom ekoturistiky. Láka návštevníkov, ktorí hľadajú nedotknutú prírodu, a tiež milovníkov dobrodružstva na pobreží na severe, vo vnútrozemských dažďových pralesoch alebo na juhu v jej savanách.

Južný Sudán

Po získaní nezávislosti v roku 2011 sa Južný Sudán boril s občianskou vojnou. Potom jeho ekonomikou otriasol pokles cien ropy a prehĺbil chudobu a potravinovú neistotu. Po mierovej dohode v roku 2018 sa však stredoafrický národ odrazil od dna predovšetkým vďaka znovuotvoreniu ropných polí.

Z dôvodu politickej nestability sa návšteva Južného Sudánu neodporúča, no netrpezliví cestovatelia čakajú na pokojnejšie obdobie a tešia sa na preskúmanie skrytých skvostov, ako sú národné parky Boma a Bandingilo, ktoré sú domovom zebier, gazel, gepardov, nosorožcov a supov.

Egypt

Níl, pyramídy v Gíze, kolíska civilizácie. To všetko definuje Egypt. Krajina v poslednej dobe zaznamenala silný ekonomický rast, najmä vďaka cestovnému ruchu, stavebníctvu, zemnému plynu a rope.

Od púšte po deltu, od modernej doby po dávnu minulosť – Egypt má pre každého niečo, vrátane chrámov, hrobiek a samozrejme pyramíd, ktoré sú staré takmer 4 000 rokov.

Benin

Beninská republika vtesnaná medzi Togo a Nigériu má jedinečnú a komplikovanú históriu: malý západoafrický národ, ktorý je známy ako „rodisko vúdú“, hral kľúčovú úlohu v obchode s otrokmi.

Jeho ekonomika – závislá od poľnohospodárstva, najmä bavlny, a obchodu s Nigériou – zaznamenala v posledných desaťročiach „stabilný a silný ekonomický rast“, hoci chudoba tu zostáva značná.

Návštevníci si môžu vychutnať množstvo ohromujúcich scenérií: od atlantických pláží lemovaných palmami až po národný park Pendjari, kde žijú levy, gepardy, leopardy, slony a ďalšie zvieratá.

Tanzánia

Tanzánia sa môže pochváliť jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v Afrike, poháňa ju poľnohospodárstvo. Napriek nedávnym ekonomickým ziskom však takmer polovica populácie zostáva pod hranicou extrémnej chudoby.

Pre mnohých je výstup na vrch Kilimandžáro, najvyšší vrchol Afriky, splnenou celoživotnou túžbou. Medzi ďalšie atrakcie krajiny patrí bohatá nádielka zvierat – pakone a zebry v národnom parku Serengeti, či nádherné pláže Zanzibaru.

Čína

Od otvorenia svojej ekonomiky svetu v roku 1978 sa Číne začalo mimoriadne dariť a to z nej spravilo „druhú najväčšiu ekonomiku“ na svete.

Ekonomický rozmach Strednej ríše je z veľkej časti spôsobený výrobou založenou na vlastných zdrojoch, vývozom a pracovnou silou s nízkou mzdou.

Čína ponúka cestujúcim nekonečné možnosti objavovania, od svojej dávnej minulosti až po moderné mestá, rozmanitú krajinu aj pestrú kuchyňu.

Turkménsko

Za hospodársky rast Turkménsko vďačí predovšetkým svojím zásobám plynu, ktoré sú štvrtými najväčšími na svete, a množstvu ďalších prírodných zdrojov, od ropy a soli až po vápenec a sadru.

Turkménsko je najmenej navštevovanou krajinou v Strednej Ázii, ale pred neohrozeným cestovateľom odhalí mnoho divov, vrátane starodávnych miest, púšte Karakum či slávnej Brány do pekla – kráteru Darvaza, ktorý vytvoril výbuch zemného plynu.

Mongolsko

V uplynulom štvrťstoročí sa Mongolsko stalo živým a demokratickým národom. Vďaka poľnohospodárstvu, chovu hospodárskych zvierat, využívaniu nerastných surovín a zvyšovaniu vzdelania by dobré ekonomické vyhliadky krajiny mali naďalej napredovať – akonáhle ustúpi pandémia, najmä ak sa jeho hlavný obchodný partner, Čína, dobre zotaví.

Pre tých, ktorí hľadajú menej turisticky „obsadenú“ krajinu, ponúka Mongolsko vzrušujúce dobrodružstvo a ochutnávku jeho povestného nomádskeho života, ktorý je doplnený o jazdu na ťavách a lovom orlov.

Púšť Gobi – s pokladom fosílií dinosaurov – určite uspokojí všetkých amatérskych paleontológov.

Tadžikistan

Za posledných 10 rokov ekonomika Tadžikistanu vzrástla a umožnila dramatický pokles miery chudoby.

Táto stredoázijská krajina láka tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo v horách posiatych ľadovcovými jazerami a starodávnymi dedinami.

Laos

Podľa Svetovej banky je Laos „jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík vo východnej Ázii a Tichomorí“ z dôvodu vývozu energie, a to aj napriek problémom spôsobeným pandémiou v roku 2020.

Krajina je známa svojou nedotknutou prírodou s 20 chránenými národnými oblasťami, 40 % krajiny pokrývajú stromy.

Pobrežie Slonoviny

Pobrežie Slonoviny sa môže pochváliť „najväčšou ekonomikou v západoafrickej hospodárskej a menovej únii“ a drží sa na poprednom mieste v exporte kakaa a surových kešu orechov. Krajina tiež vyváža ropu.

Západoafrický národ má turistom čo ponúknuť: odpočinok a relax na piesočnatej pláži v Grand-Bassam, spoznávanie divočiny v národnom parku Comoé alebo potulky ulicami hlavného mesta Yamoussoukro a rušným trhom, k mešite, bazilike alebo prezidentskému palácu.

India

Za posledných 10 rokov vstúpila India do globálnej ekonomiky a vďaka tomu zaznamenala zlepšený ekonomický rast. Očakáva sa, že krajina po pandémii v roku 2021 prudko vyštartuje, pričom plánovaná miera rastu prekoná dokonca aj čínsku.

Cestovatelia do Indie si budú môcť vybrať, čo vidieť a robiť, no ochutnávka miestnej kuchyne je nevyhnutnosťou, rovnako ako návšteva majestátneho Tádž Mahalu.

Vietnam

Podľa Svetovej banky je Vietnam jednou z „najdynamickejšie sa rozvíjajúcich krajín vo východnej Ázii“ vďaka svojmu prechodu na trhové hospodárstvo a dokonca sa mu nedarí zle ani v roku 2020.

Od prírodných divov až po kultúrne zaujímavosti – Vietnam má pre každého niečo. Zátoka Halong, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, je známa svojimi vápencovými miniostrovmi.

Džibuti

Malá africká krajina sa nachádza medzi morom a horami a má prosperujúce hospodárstvo vďaka strategicky umiestnenému prístavu pri Červenom mori, kde dôležité námorné linky spájajú Áziu, Afriku a Európu.

Džibutije domovom obrovského množstva neskutočných prírodných scenérií, vrátane vápencových komínov, soľných jazier, sopiek a nížin. Môže sa tiež pochváliť rušným nočným životom.

Uzbekistan

Ekonomika Uzbekistanu v posledných rokoch rástla, no pandémia tento rast obmedzila, keďže poklesla priemyselná výroba. Očakáva sa však, že stredoázijská krajina sa v roku 2021 oživí.

Návštevníci tejto starodávnej kultúry nemôžu vynechať mauzóleum Gur-e-Amir s úchvatným obkladom. Ekoturisti nebudú sklamaní, keď budú cestovať po Hodvábnej ceste a objavovať jedinečnú krajinu, kde majú svoje miesto púšte, hory, soľné jazerá aj horúce pramene.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomický rast