A predsa padá! 12 prekvapivých miest, kde by ste sneh nečakali

Od slávneho mesta hazardu Las Vegas, ktoré sa nachádza uprostred púšte, po typické slnečné ostrovy Stredomoria - tam všade z času na čas alebo aj pravidelne napadne sneh.

28.01.2021 07:00
debata

Púšť Sahara

Predstavte si Saharu – jej ohnivú horúčosť, pieskové duny, po ktorých sa vo dne nedá kráčať boso, a vlniaci sa vzduch. V roku 2018 sa však na chvíľu všetko zmenilo, píše Love Exploring.

Alžírske mesto Aïn Séfra a jeho okolie zažilo vzácnu udalosť – sneženie. Neobvyklá úroveň vlhkosti vo vzduchu a klesajúce nočné teploty boli dokonalým receptom na túto mimoriadnu poveternostnú udalosť za posledné štyri desaťročia.

Havaj

Veľké zelené palmy a osviežujúce vlny sú tým, s čím si väčšina ľudí spája dovolenku na Havaji. Vrcholy jeho troch najvyšších sopiek (Mauna Loa, Mauna Kea a Haleakalā) sú každý rok posypané snehom.

Mauna Kea (havajsky „biela hora“) na Veľkom ostrove je vyhľadávaným miestom na „divoké“ lyžovanie bez vlekov alebo značených chodníkov. Vo výške 4 200 metrov môžu teploty dosiahnuť až –4°C.

Vo februári 2019 sa na ostrove Maui neobvykle objavil sneh a pokryl štátnu rekreačnú oblasť Polipoli Spring State Recreation Area, jednu z najnižšie položených, kde bola doposiaľ v tomto štáte zaznamenaná biela pokrývka.

Libanon

Aj libanonské cédre ho poznajú.

Lyžovanie a Blízky východ – to na prvé počutie nejde dokopy. No aj severný Libanon ponúka lyžovačku. Jeho nádherné hory sú domovom šiestich lyžiarskych stredísk.

Mzaar Kfardebian je dokonca najväčším strediskom v celom regióne s 80 kilometrami zjazdoviek a 25 sedačkovými lanovkami.

Zima premieňa bujné zalesnené údolia a vrcholy krajiny na úžasné snehové scenérie.

Maroko

Keď sa povie Afrika, vynorí sa v mysli púšť, tropická pláž, safari. Na kontinente je však podnebie omnoho rozmanitejšie.

Maroko je poprednou lyžiarskou destináciou v Afrike s panenským prašanom a odľahlými vrcholmi Atlasu. Má dve lyžiarske strediská – Oukaimeden a Mischliffe.

Prvé z nich leží vo výške 2 660 metrov a je najvyššie položeným na kontinente. Občas postihnú snehové búrky aj nízko položené časti krajiny, od decembra do marca prichádzajú z východu studené vlny.

Južná Afrika

Je to málo známa skutočnosť, no aj v Južnej Afrike sa môžete lyžovať – počas zimy, teda od júna až do augusta. Jedným z jeho najzasneženejších miest je vysočina Východného mysu, kde nájdete lyžiarske stredisko Tiffindell, blízko hraníc s Lesothom.

Sneží aj na Severnom a Západnom myse. V roku 2018 zaznamenali snehové zrážky na všetkých troch mysoch, ako aj v štáte Kwazulu-Natal, pričom v niektorých oblastiach nasnežilo viac ako 25 centimetrov snehu iba za tri dni.

Neapol

Nečakaná snehová búrka začiatkom roku 2018 spôsobila prudký pokles teplôt a priniesla sneh a ľadovú zimu do celej Európy. Obyvatelia juhotalianskeho mesta Neapol, ktorí sú zvyknutí na mierne vlhké zimy a horúce letá, sa spolu so zvyškom kontinentu zatriasli od zimy, pretože prílev sibírskeho počasia priniesol najväčšie sneženie za posledného pol storočia. Neobvykle hustý sneh pokrýval ulice a pláže mesta a zahaľoval aj neďaleký Vezuv a ruiny Pompejí.

Rím

Sneh v roku 2018 narušil dopravu, odstavil školy a zmobilizoval armádu, ktorá musela pomáhať čistiť ulice Ríma. Hlavné mesto Talianska zažilo sneženie po šiestich rokoch. Zem bola pokrytá bielym kobercom až do výšky 4 cm.

Mallorca

Na krásnom Baleárskom ostrove sneží každý rok, zvyčajne však iba v jeho horských oblastiach. Vrcholy pohoria Sierra de Tramuntana sú väčšinu zimy zasnežené spolu s niektorými horskými dedinami, ako je Valldemossa.

Je však menej pravdepodobné, že uvidíte sneženie na jeho zvyčajne slnkom spálených pláňach a pozdĺž jeho pobrežia. Zimné búrky však môžu bielu pokrývku nafúkať aj do miernejších častí ostrova vrátane hlavného mesta Palma.

Barcelona

Ťažký sneh často pokrýva niektoré časti severošpanielskeho Katalánska, ale v Barcelone, pobrežnom hlavnom meste regiónu, oveľa zriedkavejšie vidieť, ako sa ulice menia na zimnú rozprávku.

Začiatkom roku 2020 však Storm Gloria priniesla do mesta razivé teploty, silný vietor a sneženie.

Barcelonu zasiahol aj sibírsky studený front, ktorý sa v januári 2018 prehnal veľkou časťou južnej Európy, a v roku 2010 tu bolo najsilnejšie sneženie od roku 1962.

Atény

Zatiaľ čo Atény sa v lete rozžeravia do červena, v januári 2019 dosiahli rekordné minimá. Teploty klesli pod nulu a vzácne sneženie zahalilo starobylé hlavné mesto spolu s časťami juhozápadného Grécka. Všetko to mala na svedomí studená vlna, ktorá sa do Stredozemného mora dostala zo Sibíri.

Pohľad na sneh, ktorý pokryl ruiny Akropoly a ďalšie starodávne pamiatky, bol očarujúci, ale extrémne počasie prinieslo chaos na cestách.

Jeruzalem

Sväté mesto môže počas obzvlášť chladných zím pokryť sneh. Výdatné sneženie zažil Jeruzalem napríklad vo februári 2015. Mesto a okolité horské oblasti zaznamenali silné sneženie aj v januári 2019.

Las Vegas

Vo februári 2019 zahalil ulice a mrakodrapy Las Vegas spolu s okolitými horami a Nevadskou púšťou studený front. Zimná snehová búrka zasypala dráhy letiska v Las Vegas vzácnymi 2 centimetrami snehu, čo spôsobilo zrušenie a meškania letov.

Lee Canyon, malé stredisko obľúbené medzi lyžiarmi, vzdialené asi 45 minút od Mesta hriechu, zaznamenalo viac ako 30 centimetrov sne­hu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sneh