Sicílska Etna sa prebudila k životu. Vytvorila až 100-metrovú lávovú fontánu

Na juhu Sicílie sa v noci na pondelok výraznejšie prebudila k životu sopka Etna, lávová fontána dosahovala výšku až 100 metrov.

15.12.2020 15:35
debata

Obyvatelia okolitých obcí neboli ohrození, ale ráno našli popol z nej na ulici, balkónoch i autách. Výbuch neovplyvnil ani prevádzku miestneho letiska. Informovala o tom televízia SkyTg24.

Etna je najaktívnejšia európska sopka, tlie prakticky neustále. V nedeľu večer ale začala chrliť a explózie bolo ju podľa svedkov počuť aj v susednom talianskom regióne Kalábria. Ráno národný vulkanologický ústav hlásil, že aktivita sopky už poklesla.

Majestátna Etna, ktorá je vysoká vyše 3000 metrov, je aj obľúbeným cieľom turistov. Na jej svahy sa organizujú výlety a na jej úpätí sa dobre darí okrem iného vínnej réve.

Od roku 2013 je tiež Etna zapísaná na zozname prírodných pamiatok Svetového dedičstva UNESCO.

Veľký výbuch s rozsiahlym výlevom lávy podľa vulkanológov v prípade Etny nehrozí. Etna má niekoľko hlavných a asi tristo menších kráterov, z ktorých tiež vyviera horúca para a plyny.

Vážnejšia explózia Etny nastala v marci 2017, keď bolo zranených desať ľudí, vrátane vedcov, ktorí tam vykonávali merania. Zranenie utrpeli vtedy aj členovia tímu vedeckej redakcie britskej stanice BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #vulkán #Etna