Ruské aerolínie Aeroflot majú špeciálne sedadlá pre pasažierov, ktorí odmietnu rúško

Ruská letecká spoločnosť Aeroflot oznámila, že na palube svojich lietadiel vymedzí konkrétne miesta pre tých cestujúcich, ktorí si nebudú chcieť nasadiť na tvár masku.

21.12.2020 07:00
debata

Podľa hovorkyne Julie Spivakovej je pre aerolínie kriticky dôležité zaistiť bezpečnosť všetkých cestujúcich. Dodala, že ide o celosvetovú bežnú prax a nevyhnutné opatrenie.

Aeroflot, najväčšia ruská letecká spoločnosť, požaduje od cestujúcich, aby mali počas nastupovania aj počas letu nasadené rúška, ak práve nejedia, nepijú alebo si ich nevymieňajú, píše CNN.

Niektorí pasažieri tieto pokyny nedodržiavajú, no keďže lietadlo nemôže len tak zastaviť vo vzduchu a vylúčiť neprispôsobivých, spoločnosť Aeroflot určila v každom lietadle sedadlá, kam ich presadia.

Politika nosenia masiek v lietadlách sa po celom svete líši a jednotliví dopravcovia často stanovujú svoje vlastné pravidlá. Veľká časť bremena pri presadzovaní a vyžadovaní dodržiavania týchto zásad je na pleciach stevardov.

Rusko pritom nie je jedinou krajinou, kde nové antivírusové opatrenia na palube spôsobujú problémy. USA zaznamenali už niekoľko incidentov, keď pasažieri odmietli mať na tvári masku.

Napríklad v júli sa let spoločnosti Southwest Airlines vrátil späť k bráne na medzinárodnom letisku v Denveri, keď došlo k potýčke medzi niekoľkými cestujúcimi, z ktorých jeden tvrdil, že nenosenie rúška je jeho ústavné právo.

V auguste spoločnosť Delta Air Lines oznámila, že uvalila za nedodržiavanie opatrení takmer 250 doživotných zákazov lietania s týmito aerolinkami.

Z lietadla vysadili pred odletom cestujúcich bez masiek aj v Japonsku.

A len pred pár dňami zdvihol vlnu emócií prípad rodiny Orbanovcov, ktorú vyhodili United Airlines z lietadla, pretože ich 2-ročná dcérka si pred odletom nechcela nasadiť rúško.

Spoločnosť Aeroflot neoznámila, či zavedie dlhodobé zákazy alebo iné tresty pre cestujúcich, ktorí odmietnu nosiť masky počas letu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #maska #Aeroflot #letecká spoločnosť #koronavírus #Covid-19