Cyklotrasu z Krpáčova na Tále vybudujú takmer o 140-tisíc eur lacnejšie

Rekreačné strediská Krpáčovo a Tále v okrese Brezno spojí nová cyklotrasa. Obec Horná Lehota päť mesiacov od začatia verejného obstarávania na stavebné práce podpísala zmluvu s bratislavskou firmou Metrostav DS a.s.

25.12.2020 11:30
debata

Spoločnosť zákazku získala spomedzi 12 uchádzačov. Zaviazala sa cyklotrasu vybudovať za 320,6-tisíca eur bez dane z pridanej hodnoty, čo je takmer o 140-tisíc eur menej ako bola predpokladaná hodnota. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Cyklocesta má prechádzať extravilánom katastrálneho územia obce Horná Lehota, ktorá projekt pripravila a bude ho realizovať z dotácie z ministerstva dopravy a výstavby SR. S vysúťaženou cenou za výstavbu cyklotrasy je obec spokojná.

"Ušetrené financie síce obci nepomôžu, lebo náš vklad sa neznižuje, ale ušetrí štát,“ uviedol starosta obce Horná Lehota Vladimír Bušniak, ktorý pôvodne predpokladal, že výstavba sa začne ešte v tomto roku. Nakoniec sa celá realizácia presúva a podľa zmluvy by mala byť cyklotrasa zrealizovaná najneskôr do konca roka 2021.

Rekreačné centrá sú prepojené cestou tretej triedy, ktorá je však v členitom teréne a pre cyklistov je náročná.

"Preto sme zvolili trasu po vrstevnici, ktorá je rovinatá, pričom je tam aj krajšie a zaujímavé prostredie. V obidvoch rekreačných centrách je približne 400 rekreačných chát, sú tam hotely a je tam veľký potenciál, aby sa toto prepojenie cyklotrasou využívalo,“ objasnil starosta.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa