Liptovské mestá a obce podpísali memorandum. Pripravia stratégiu rozvoja

Predstavitelia Ružomberka, Liptovského Mikuláša a okolitých obcí podpísali Memorandum o príprave Integrovanej územnej Stratégie mestského rozvoja Ružomberok-Liptovský Mikuláš, informoval hovorca mesta Ružomberok Viktor Mydlo.

31.12.2020 11:00
debata

„Úsilie je zamerané na čerpanie dostatočných finančných prostriedkov na rozvoj celého Liptova. Boli sme zaradení medzi 17 takýchto lokalít na Slovensku. Je to možnosť dať dostatok finančných prostriedkov na akcie, kde bude koordinovaná spolupráca pri projektoch, ktoré svojimi silami nemôžeme zvládnuť. Ale z prostriedkov Európskej únie sa zvládnuť dajú. Ide o všetky oblasti rozvoja od turistického ruchu po infraštruktúru,“ povedal primátor Ružomberka Igor Čombor.

Mesto Ružomberok sa podpisom zaviazalo organizačne a administratívne koordinovať proces prípravy Integrovanej územnej stratégie Ružomberok-Liptovský Mikuláš a iniciovať vytvorenie Kooperačnej rady.

„Hlavným účelom memoranda je najmä určiť územie udržateľného mestského rozvoja Ružomberok-Liptovský Mikuláš, spolupracovať na príprave Integrovanej stratégie predmetného územia ako súčasti Integrovanej územnej stratégie Žilinského samosprávneho kraja. A zriadiť Kooperačnú radu ako koordinačný nástroj funkčného mechanizmu partnerstva, komunikácie a rozhodovania pri príprave stratégie s určením základných princípov a pravidiel územnej spolupráce,“ uviedol Mydlo.

Zúčastnené strany podľa neho dohodli, že územie udržateľného mestského rozvoja Ružomberok-Liptovský Mikuláš tvorí katastrálne územie mesta Ružomberok, mesta Liptovský Mikuláš a katastrálne územia susediacich obcí Likavka, Lisková, Turík, Liptovská Teplá, Bešeňová, Štiavnička, Liptovské Sliače, Ivachnová, Liptovský Michal, Bobrovník, Demänovská Dolina, Galovany, Gôtovany, Liptovská Sielnica, Liptovský Trnovec, Vlachy a Prosiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov