Vakcíny opäť umožnia cestovanie po svete. Vráti sa niekedy úplne do normálu?

Pandémia COVID-19 spôsobila, že svetový turistický priemysel sa zastavil doslova zo dňa na deň. S nástupom vakcín prichádza nádej, že medzinárodné cestovanie sa môže čoskoro obnoviť, ale kedy a ako zatiaľ nikto nevie.

22.02.2021 07:00
debata (20)

Pred pandémiou nového koronavírusu mnohí odborníci a ekologickí aktivisti upozorňovali, že masový cestovný ruch našu planétu poškodzuje, píše World Economic Forum.

Objavili sa výzvy na zníženie jeho objemu, na zvýšenie jeho environmentálnej udržateľnosti a na pomoc turistickým destináciám zvýšiť odolnosť voči krízam.

Teraz však máme opačný problém, keďže od roku 2020 prakticky cestovný ruch neexistuje. Pandémia spôsobila podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu od januára do augusta 70 %-ný pokles medzinárodných ciest v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Destinácie závislé od zahraničných turistov to pocítili najviac. Mnohé z nich sa nachádzajú v rozvojových krajinách, kde cestovný ruch významne prispieva na HDP.

Podľa Svetovej banky napríklad predstavuje cestovný ruch takmer 15 % HDP Thajska, a preto kráľovstvo nedávno začalo umožňovať príchod vybraným zahraničným turistom, ktorí plánujú dlhodobejšie pobyty, píše CNN.

Pokusy o opätovné spustenie medzinárodného cestovania v širšom meradle však zatiaľ zlyhali kvôli ďalším a ďalším vlnám COVID-19.

Veľa krajín sa zameralo skôr na prilákanie domácich turistov, čo pomohlo udržať ekonomickú stabilitu v krajinách ako Čína a Japonsko.

V poslednom čase sa navyše vo viacerých krajinách, v Británii a Južnej Afrike, objavila nová, omnoho ľahšie prenosná mutácia vírusu, ktorá sa stihla rozšíriť už prakticky po celom svete, Slovensko nevynímajúc.

Desiatky krajín v reakcii zakázali vstup cestujúcim najmä z týchto dvoch krajín, Japonsko a Izrael sa dokonca úplne uzatvorili.

Nádeje na rýchle zotavenie medzinárodného cestovania sa teraz vkladajú do očkovania. Ako však bude vyzerať cestovanie „budúcnosti“?

Cestovné podmienky

Po novom možno budeme musieť pred cestou vlastniť očkovací preukaz, ktorý dokáže, že sme absolvovali vakcináciu. Rovnaké nariadenia už platili aj v minulosti, v 70. rokoch bolo pri cestách do a z mnohých krajín nevyhnutné príslušné očkovanie a zdravotná previerka.

Očkovanie proti koronavírusu sa pravdepodobne stane podobným štandardnom pri medzinárodných letoch, ale aj v hoteloch.

Preukaz môže byť súčasťou digitálneho cestovného pasu. CommonPass, nový pas digitálneho zdravia, sa javí ako dôveryhodný model na dôsledné overovanie zdravotného stavu ľudí.

V platnosti však zrejme ostanú aj ďalšie nevyhnutné opatrenia ako nosenie masky, testovanie pasažierov pred nástupom na palubu, karanténa, sociálne dištancovanie. Ak bude miera zaočkovanosti v cieľových miestach nízka, tieto opatrenia budú ešte dôležitejšie.

Štandardom na väčšine letísk by sa malo stať bezdotykové vybavovanie, aj pomocou biometrickej technológie. Novou normou bude zrejme aj štandardné meranie teploty a menej letušiek, teda menej služieb počas letu.

Letecký priemysel

Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA) očakáva, že letecký priemysel nedosiahne predpandemickú úroveň skôr ako v roku 2024.

Mnoho lietadiel je dnes dlhodobo zaparkovaných, pred ich opätovným uvedením do prevádzky bude potrebné ich prezrieť a dôkladne opraviť. K slovu sa dostanú najmä menšie a efektívnejšie lietadlá.

Tiež bude treba znova zamestnať alebo vyškoliť letecký personál.

Keďže mnohé letecké trasy ostali prázdne, cestujúci budú musieť znášať menej časté spojenia, a teda dlhšie cestovanie a viac prestupov.

Zmenou prejdú aj samotné letiská, ktoré budú musieť zaviesť opatrenia na monitorovanie zdravotného stavu pasažierov.

Podobne budú na tom aj výletné lode a hotely.

Dôvera cestujúcich

V neposlednom rade bude treba prekonať aj strach a nedôveru cestujúcich, ktoré budú ešte nejaký čas prekážkou znovurozbehnutia medzinárodného cestovného ruchu.

Niektorí analytici predpokladajú, že voľnočasové cestovanie sa pravdepodobne zotaví rýchlejšie ako služobné cesty.

Kľúčom k opätovnému získaniu dôvery cestujúcich bude štandardizácia bezpečnostných a sanitárnych opatrení v celom globálnom dodávateľskom reťazci cestovného ruchu.

Jedným z návrhov je zavedenie označenia „Bezpečná cesta“, ktoré budú dostávať zariadenia dodržiavajúce nové zdravotné a hygienické protokoly.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #pandémia #Covid-19