V Silickej ľadnici každý rok ubúda ľadová výplň,raz môže úplne zmiznúť

Každoročný úbytok ľadu zaznamenávajú speleológovia v Silickej ľadnici v Rožňavskom okrese, najnižšie situovanej klasickej ľadovej jaskyni do 50 stupňov severnej zemepisnej šírky mierneho klimatického pásma, informoval Ľudovít Gaál zo Štátnej ochrany prírody SR Správy slovenských jaskýň (SSJ).

21.01.2021 12:55
debata

Ľad posledné roky stopercentne ubúda. Ja som tam bol prvýkrát v roku 1972 a celá jaskyňa bola zaľadnená, boli v nej ľadové stalagmity a stalaktity, ľadopády. Odvtedy v nej ľad jasne ubúda, konštatoval Gaál.

Odborníci zo SSJ podľa neho najprv uvažovali, či nie je dôvodom teplý vzduch, preto v 90. rokoch hermeticky uzatvorili priechod medzi horným, zaľadneným priestorom jaskyne a dolným, kde ľadová výplň nie je. Napriek tomu ľad rok čo rok očividne ubúda, podotkol s tým, že hlavným dôvodom nie je ani tak oteplenie ako chýbajúci sneh v zime.

Ten sa totiž zosúva dole a práve to podchladí podzemný priestor. Následne prídu studené jarné dažde a presakujúca voda v ňom zamŕza, a takto vlastne vzniká ľadová výplň, vysvetlil Gaál.

S podobným problémom však podľa neho zápasia i v neďalekej jaskyni Domica, kde vysychajú podzemné jazerá či potok. Úplne rovnaký problém ako v Silickej ľadnici máme v Dobšinskej ľadovej jaskyni a Demänovskej ľadovej jaskyni. Tam už dokonca musíme nosiť sneh dole, aby sa ten priestor ako-tak podchladil, doplnil Gaál.

O podobnom riešení uvažovali aj v Silickej ľadnici, minulý rok to však podľa neho nebolo možné realizovať, keďže v jej okolí napadlo iba niekoľko centimetrov snehu, ktorý sa rýchlo roztopil. Hrozí, že raz bude táto jaskyňa úplne bez ľadu. Samozrejme, ak by v blízkej budúcnosti bola lepšia zima, tak sa to trochu napraví. Veľmi však nie, pretože globálne otepľovanie sa naozaj prejavuje, konštatoval Gaál.

Silická ľadnica nie je verejnosti prístupná, k jej vstupnej portálovej časti však vedie odbočka zo žlto značkovaného turistického chodníka. Z upravenej terasy návštevníci môžu nazrieť do chladných útrob jaskyne, pričom uvidia aj menšie útvary ľadovej výplne. Pohyb mimo chodníka a terasy je zakázaný a nebezpečný, uvádza SSJ na svojej webovej stránke.

Najrýchlejší prístup k tejto 1100 metrov dlhej jaskyni je z odpočívadla pri ceste pred Silicou, odkiaľ k ľadnici takisto vedie jedna vetva žltej turistickej značky. Ide o nenáročnú trasu s miernym prevýšením, ktorú zvládnu aj rodiny s deťmi a vedie popri vchode do ďalšej jaskyne Babská diera.

Medzi turistické zaujímavosti v okolí patrí opevnený neskororománsky kostol v Silici, prírodné jazierko Farárova jama či verejnosti prístupná Gombasecká jaskyňa s neďalekým archeoparkom.

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa