Možno ho máte doma. Modrý amulet s okom nie je v súlade s islamom, tvrdí turecký úrad

Používanie modrobieleho sklíčka v tvare oka, ktoré v Turecku i ďalších krajinách, najmä na Balkáne, nosia mnohí ľudia pri sebe ako amulet, nie je v súlade s islamom. Oznámil to turecký štátny úrad pre náboženské záležitosti (Diyanet).

23.01.2021 07:00
debata

Podľa úradu totiž moslimovia nesmú očakávať ochranu od talizmanu, ale iba od Boha. Informovali o tom niektoré turecké médiá.

„Postoje, správanie a presvedčenie, ktoré prikladajú konečný účinok komukoľvek inému ako Alahovi sú v našom náboženstve zakázané. Teda ani nosenie nazaru a podobných vecí na krku či kdekoľvek inde s očakávaním ochrany sa nedovoľuje,“ citoval rozhodnutie úradu Diaynet turecký spravodajský server Duvar, ktorý je často kritický k vláde.

Modré sklíčko s bielym a tmavým kruhom uprostred, ktorému sa v Turecku hovorí nazar či oko zla (proti uhranutiu, urieknutiu), sa používalo už v Osmanskej ríši.

Má chrániť pred zlými silami a často sa dáva tiež batoľatám ako amulet. Ľudia si ho vešajú na dvere, aby chránil ich obydlia, taxikári ho majú na zrkadlách v autách, mnohí ho nosia napríklad na kľúčoch. Turci veria, že tento amulet chráni jeho nositeľa tým, že absorbuje zlo a zlú energiu.

Symbol modrobieleho oka mala na svojich lietadlách i turecká súkromná spoločnosť Fly Air, ktorá už však zanikla.

V Turecku sa s ním turisti stretávajú na každom kroku a ako suvenír si môžu kúpiť modrobiele prívesky v tvare oka, šperky či všelijaké suveníry s týmto motívom.

debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Turecko #amulet