Kamenný vodopád vytvorili sopky

Národná prírodná rezervácia Šomoška patrí k najstarším chráneným územiam Cerovej vrchoviny. Územie na samom juhu okresu Lučenec formovali pred miliónmi rokov sopky a tým je dodnes veľmi vzácne.

30.08.2011 09:59
Kamenný vodopád, Šomoška Foto:
Jedinečný kamenný vodopád vznikol sopečnou činnosťou. Z voľakedajšej pevnosti, ktorá odolávala tureckým nájazdom zostali dnes iba ruiny.
debata

Dominantou celého územia je hrad Šomoška. Už pri výstupe k hradbám je však prírodný skvost – kamenný vodopád, ktorý sa radí medzi európske unikáty a je najfotografova­nejším miestom Šomošky. Deväť metrov vysoký čadičovo-kamenný útvar bol odkrytý v 14. storočí pri ťažbe bazaltu na výstavbu hradu.

Jeho vek sa odhaduje na 4 milióny rokov. Za jeho pôvodom a nezvyčajným tvarom je sopečná činnosť. Pri vyvieraní na zemský povrch láva tuhla. Vylievala sa pritom v pravidelných päť- a šesťbokých stĺpčekoch, ktoré stuhli a pripomínajú vodopád.

Len kúsok od neho je nemenej zaujímavá rarita – kamenné more. Vytvárajú ho úlomky päť až šesťbokých stĺpov bazaltu rozmiestnených na ploche sto krát štyridsať metrov. Táto kamenná stráň vznikla zvetraním skalných výstupov bazaltu na hradnom vrchu. Rozpad bazaltových stĺpov spôsobila často zamŕzajúca voda, ktorá opakovane rozširovala pukliny. Ich kusy sa tým rozpadávali a hromadili v podobe sutiny na miernejšom svahu.

Hrad s unikátmi v jeho okolí vrátane náučného chodníka dlhého 1,6 kilometra prevádzkuje už roky obec Šiatorská Bukovinka. Podľa starostu Juraja Badinku ľudí na aktivačných prácach využívajú na čistenie a údržbu prístupových ciest či výstavbu bezpečnostných zábran na samotnom hrade.

Obec tiež vybudovala vstupný areál s parkoviskom a miestom na oddych na začiatku náučného chodníka, kde sa dajú kúpiť aj vstupenky na hrad a ponúkajú tam aj drobné občerstvenie. Samotný náučný chodník ponúka okrem kamenného vodopádu a kamenného mora aj jazierka, malý rybník či balvanovitý vodný skok. Pre vytrvalejších a zdatnejších turistov sa ponúka odbočka na tzv. Mačaciu, kde uvidia pozostatky starej osady zo začiatku minulého storočia, ktorá vznikla kvôli ťažbe bazaltu na tomto území.

Vybudovaných tu bolo 48 domov, budova školy, tri nocľahárne, kancelária, obchod a dve budovy finančnej stráže. Útlm ťažby priniesol jej zánik. Dnes po nej zostali len múry a základy domov.

Samotný hrad na Šomoške bol postavený po tatárskych vpádoch na prelome 13. a 14. storočia. Vystriedali sa v ňom viacerí majitelia, nikdy však nebol kráľovským hradom. V roku 1573 ho obsadili Turci, ktorí už v tom čase ovládali aj Fiľakovský hrad. Dvadsaťtri rokov nato, sa podarilo Turkov zo Šomošky vyhnať. Neskôr bol prestavaný, zväčšený a opevnený.

V roku 1703 ho obsadili rákocziovské vojská, neskôr cisárske. Hrad bol v bojoch poškodený a postupne začal chátrať. Po požiari v roku 1826 bola zničená posledná západná veža. Na rozhraní 19. a 20. storočia ho dali rozboriť. Odvtedy je ruinou.

Konzervačné práce sa začali na Šomoške od roku 1972. Odvtedy ho dávajú do stavu, aby bol prístupný turistom. Tým sa pri výstupe naň núka krásny výhľad do širokého okolia, vrátane na vrchy Šiatora a rozsiahly lávový pokrov Mača. Ročne tam zavíta okolo 20-tisíc návštevníkov.

Ďalšie atrakcie v okolí

  • Hrad vo Fiľakove
  • Soví hrad v Hajnáčke
  • Lipovianske pieskovce, ktorých vek sa odhaduje na 20 miliónov rokov
  • Mesto Salgótarján v Maďarsku s viacerými turistickými zaujímavosťami ako sú banícke múzeum, múzeum histórie či hvezdáreň
  • Hrad Salgó v Maďarsku
  • Múzeum skamenelín v maďarskom meste Ipolytarnóc – najväčšie múzeum tohto typu v strednej Európe

Užitočné rady

  • Vstupné na hrad Šomoška pre dospelých je 1,15 eura, deti platia 0,50 eura. Parkovné pre osobné autá je 1,15 eura na deň, autobusy platia 2,30
  • Šomoška je otvorená počas turistickej sezóny od apríla do novembra v čase od 10. do 18. hodiny
  • Dĺžka náučného chodníka od parkoviska k hradu je 1,6 kilometra. Ide sa v teréne, preto by turisti nemali zabúdať na vhodnú obuv
  • Občerstvenie sa dá kúpiť pri parkovisku. Turistom sa odporúča, aby si na túru so sebou vzali vodu alebo iné osviežujúce nápoje
  • Na Šomošku sa dá dostať zo slovenskej aj z maďarskej strany. Buď od obce Šiatorská Bukovinka, alebo Somosöújfalu. Z Maďarska je cesta na hrad kratšia
debata chyba