Nový Zéland si nechá uzatvorené hranice väčšinu roka, aktuálne má 65 nakazených

Hranice Nového Zélandu zostanú zrejme kvôli koronavírusu zatvorené väčšinu tohto roka. Povedala to premiérka Jacinda Ardernová, informovala agentúra Reuters. S Austráliou či niektorými tichomorskými štátmi chce mať Nový Zéland cestovné dohody.

28.01.2021 09:00
Nový Zéland Foto:
Jedna z najkrajších pláží na severnom ostrove krajiny je Castlepoint. Ilustračné foto.
debata

„Môžeme očakávať, že riziká vo svete okolo nás a neistota spojená so svetovou distribúciou vakcíny budú mať na naše hranice vplyv po väčšinu roka,“ uviedla Ardernová. Agentúra AFP upozornila, že pre cudzincov sú novozélandské hranice prakticky úplne uzavreté už od vlaňajšieho marca.

Nový Zéland tento týždeň oznámil, že zaznamenal prvý prípad nákazy koronavírusu po viac ako dvoch mesiacoch.

Juhoafrická mutácia vírusu SARS-CoV-2 sa preukázala u ženy, ktorá na konci decembra pricestovala z Európy. Žena bola po prílete do krajiny dva týždne v karanténe, ktorú opustila po dvoch negatívnych testoch.

Podľa Ardernovej bude vývoj situácie v krajine závisieť okrem iného od očkovania. Prvú vakcínu proti Covidu-19 by mohli novozélandské úrady podľa premiérky schváliť budúci týždeň.

Minister zodpovedný za boj s Covidom-19 Chris Hipkins uviedol, že by sa širšia verejnosť mohla začať na Novom Zélande očkovať v polovici roka. „Najdôležitejšie je, kedy (s očkovaním) skončíme, nie kedy začneme,“ zdôraznil.

Do času, kým bude populácia dostatočne pokrytá očkovaním, bude možné cestovať len medzi Novým Zélandom a okolitými krajinami, ako sú Austrália či niektoré tichomorské štáty. „Zvyšok sveta ale skrátka predstavuje príliš veľké riziko pre naše zdravie a naše hospodárstvo,“ uviedla Ardernová.

Na Novom Zélande, ktorý má päť miliónov obyvateľov, je teraz podľa agentúry Reuters 65 nakazených ľudí, väčšinou v karanténnych zariadeniach. Celkovo sa od začiatku epidémie nákaza koronavírusu v krajine preukázala u 1934 ľudí. S Covidom-19 ich 25 zomrelo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #koronavírus #Covid-19