Dvanásť najkrajších termálnych prameňov. Tu si ich teplo užijete najviac

Keď je chladno, treba sa zohriať. Nie je nič príjemnejšie ako kúpeľ v horúcom prameni.

08.04.2021 07:00
debata (1)

Prevádzkovateľ zábavných parkov v Spojenom kráľovstve, spoločnosť Parkdean Resorts, zverejnil rebríček horúcich prameňov na celom svete, ktoré sa najčastejšie objavujú na Instagrame. Od budapeštianskych kúpeľov po exotické pramene, píše Insider.

12. Termas Geométricas sa nachádzajú v národnom parku Villarrica a sú najväčším komplexom horúcich prameňov v Čile.

11. Aqua Dome je luxusné kúpeľné stredisko v rakúskom Tirolsku, ktoré ponúka priamo z termálneho bazéna úchvatný výhľad na majestátne Alpy.

V tomto futuristicky vyzerajúcom termálnom rezorte v samom srdci malebného údolia Ötztal môžu návštevníci relaxovať vo veľkom bazéne s teplou slanou vodou aj v niekoľkých vonkajších nádržiach. Stredisko skvelo zapadá do okolia vďaka použitým prírodným materiálom ako drevo a kameň doplneným o moderné sklo a oceľ.

10. Budapeštianske liečebné kúpele Gellért sú postavené v romantickom secesnom slohu. Otvorili ich v roku 1918.

Pri viac ako 100 termálnych prameňoch niet divu, že v metropole Maďarska sa nachádzajú jedny z najpôsobivejších liečivých kúpeľov na svete.

Kúpele sa nachádzajú v honosnom hoteli Gellért a vyznačujú sa grandióznym secesným nábytkom, oknami s farebným sklom a zložitými mozaikami, ktoré by ľahko mohli byť súčasťou štýlového filmu.

Zariadenie bolo poškodené v druhej svetovej vojne, ale kompletne ho zrekonštruovali a odvtedy priťahuje turistov z celého sveta.

9. Horúce pramene Peninsula Hot Springs na austrálskom polostrove Mornington sú geotermálnou kúpeľnou oázou.

8. Japonské mesto Kinosaki je plné horúcich prameňov a kúpeľných domov.

7. Grutas Tolantongo je prírodný horúci prameň v mexickom Hidalgu, ktorý má nekonečné bazény, jaskyne a vodopády.

6. Terme di Saturnia v talianskom Toskánsku ponúka návštevníkom možnosť relaxovať pri majestátnych vodopádoch.

Termálne pramene v starobylej dedine v strednom Taliansku sú také nádherné, že niektorí veria, že ich vytvorili ruky boha. Podľa legendy šľahol Saturn, boh mieru a hojnosti, bleskom do kráteru sopky, z ktorého začala vytekať rieka.

Sírne pramene Terme di Saturnia sú známe už celé storočia a hovorí sa, že liečia niektoré kožné ochorenia a problémy pohybového aparátu.

Najikonickejším miestom je Cascate del Mulino, kde na vodný kameň neustále padá horúca biela voda vytvárajúc prírodné bazény.

5. Prírodné termálne bazény, ktoré sa vynárajú z piesku pláže Hot Water Beach na Novom Zélande, pripomínajú mimozemské mesačné krátery.

4. Termálne pramene Hanmer Springs v Canterbury na Novom Zélande dokonale pasujú do vysokohorskej krajiny.

3. Návštevníci sa môžu ponoriť do izolovanej vírivky v tvare srdca v Mammoth Lakes v Kalifornii.

2. Széchényiho kúpele v Budapešti sú umiestnené v honosnom neobarokovom paláci a sú obľúbeným miestom.

1. S mliečno-modrými vodami kontrastujúcimi s čiernym lávovým poľom je Modrá lagúna na Islande umelo vytvoreným geotermálnym rajom.

Modrá lagúna, ktorá sa nachádza na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu, v regióne známom svojou neúrodnou pôdou a kužeľovitými sopkami, je svetoznáma.

Lagúnu postavili v roku 1976 a napája ju voda z neďalekej geotermálnej elektrárne a vymieňa sa každých 48 hodín.

Špeciálnu čarovnú atmosféru má lagúna v noci, keď počas kúpania môžu hostia nad hlavami pozorovať polnočné slnko či polárnu žiaru, podľa obdobia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Instagram #termálne pramene #termálne kúpalisko #termálna voda