Opatrenia sa v Taliansku uvoľnili. Rím a Vatikán po mesiacoch otvorili múzeá

Taliansko, na rozdiel od väčšiny susedných krajín, uvoľňuje opatrenia prijaté v snahe spomaliť šírenie koronavírusu a po takmer troch mesiacoch otvára pre návštevníkov niektoré múzeá a turistami vyhľadávané pamiatky.

03.02.2021 13:00
sixtínska kaplnka Foto:
Na strope Sixtínskej kaplnky je zachytené Stvorenie sveta a Prvotný hriech. Ilustračné foto.
debata

Prvých návštevníkov privítala Sixtínska kaplnka, Koloseum alebo Forum Romanum, píše agentúra AFP. Situácia v Toskánsku umožnila otvorenie múzeí už pred týždňom.

Dokopy 88 dní trvalo od druhej svetovej vojny najdlhšie obdobie bez návštevníkov, ktoré talianske múzeá zažili. Teraz môžu mať otvorené v pracovných dňoch, cez víkendy zostanú zatvorené, aby sa v galériách nekoncentrovalo príliš veľa ľudí.

Vatikánske múzeum, ktorého súčasťou je aj Sixtínska kaplnka a slávne fresky od Michelangela Buonarrotiho, má však otvorené aj v sobotu. Do všetkých kultúrnych objektov smie vstúpiť len obmedzený počet návštevníkov, tí musia dodržiavať rozostupy a nosiť rúška.

Väčšina talianskych regiónov sa už presunula do nižšieho tzv. žltého stupňa opatrení. Vďaka tomu sa vo väčšine Talianska znovu otvorili okrem múzeí tiež bary, reštaurácie a väčšina škôl.

V strednom stupni reštrikcií však zostáva päť krajov vrátane Sicílie či Apúlie.

Najvyšší, červený, stupeň už nie je v žiadnom z talianskych regiónov. V Taliansku naďalej platí nočný zákaz vychádzania po 22. hodine, reštaurácie sa musia zatvoriť o 18. hodine, pripomína AFP.

„Presun do žltého stupňa neznamená, že sme unikli nebezpečenstvu. Ešte musíme preukázať veľkú opatrnosť, ak nechceme zmariť pokrok dosiahnutý za posledné týždne,“ uviedol minister zdravotníctva Roberto Speranza.

Voľnejšie pravidlá pre cestovanie aj bežný život vyrazili Taliani už cez víkend osláviť do ulíc a do mestských parkov, hoci sa pravidlá zmenili až v noci z nedele na pondelok. Minister zdravotníctva Speranza preto spoluobčanov vyzýval na opatrnosť.

V Taliansku sa doteraz nakazilo koronavírusom vyše 2,5 milióna obyvateľov, komplikáciám spojeným s týmto ochorením podľahlo 88.516 Talianov, čo krajinu radí celosvetovo na šiestu priečku podľa počtu zomrelých.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Vatikán #Rím #Sixtínska kaplnka #koronavírus #Covid-19