Vyrastá prvé letisko na svete pre lietajúce autá

Pri pohľade na pristávajúce elektrické auto sa bude budúcnosť zdať bližšie. Na prvý pohľad sci-fi, v skutočnosti realita. V novembri 2021 by mali pri britskom meste Coventry otvoriť prvé letisko pre lietajúce autá na svete.

18.03.2021 07:00
debata

Zariadenie bude otvorené iba jeden mesiac a je výsledkom spolupráce medzi vládnymi agentúrami, súkromnými podnikmi a leteckým priemyslom.

Stavia ho spoločnosť Urban Air Port za účasti Hyundai Motor Group, teda jej divízie pre mestskú leteckú mobilitu, a mestskej rady v Coventry, informuje Weforum.

Dočasné letisko má predstaviť koncepciu cestovania budúcnosti s nulovými emisiami – elektrické vozidlá s vertikálnym vzletom a pristátím sa navrhujú ako nízkouhlíkový spôsob dopravy. Autá potrebujú cesty, vlaky koľajnice, lietadlá letiská, ale tieto elektrické lietajúce autá len mestské pristávacie plochy.

Technická správa NASA z roku 2018 vidí z tomto segmente dopravy veľký potenciál, hoci pripúšťa, že lietajúce autá v mestách môžu čeliť významným právnym a regulačným obmedzeniam, mať problémy s nepriaznivými poveternostnými podmienkami aj s vnímaním verejnosti.

Spolupracujúce spoločnosti Uber a Hyundai vlani odhalili model jedného z plánovaných lietajúcich strojov v životnej veľkosti. S-A1 bude 100 %-ne elektrický, vzlietne vertikálne a dokáže prepraviť štyri osoby rýchlosťou až 290 kilometrov za hodinu vo výške od 300 do 600 metrov nad zemou.

Podľa Times sú vertikálne vzlietavajúce lietadlá tichšie, ľahšie, lacnejšie a ekologickejšie ako vrtuľníky. Takéto dopravné prostriedky by mohli ľuďom umožniť cestovať na krátke vzdialenosti naprieč rozrastajúcimi sa mestami a znížiť tlak na existujúce preťažené dopravné spojenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #lietajúce auto