Vôňe a farby z celého sveta. Arborétum Mlyňany

Je to obrovský park plný pestrofarebných zákutí, kde človeka pri každej návšteve čosi prekvapí. Arborétum Mlyňany bolo prvým stálozeleným parkom v Strednej Európe a takmer počas celého roka tu niečo kvitne. Teraz sú to napríklad budleje - nazývané aj motýlie kry, pretože dokážu prilákať veľké množstvo motýľov.

05.09.2011 09:24
Arborétum Mlyňany Foto:
Jedna z cestičiek v Arboréte Mlyňany.
debata

Budleje nájdete nižšie pod kaštieľom, na okraji rozária, neďaleko prístupovej cesty. V rozáriu práve vrcholí druhá vlna kvitnutia. Ukrýva sa tu napríklad odroda Schneewitchen (Snehulienka), drobnokvetá odroda Mozart, ďalej napríklad Queen Elizabeth Rose (ruža kráľovnej Alžbety), odrody Barock a Rokoko. Medzi nimi je viacero historických ruží, ktoré kvitnú len raz do roka.

"Patria k prvým odrodám, ktoré boli vyšľachtené z pôvodných voľne rastúcich botanických druhov Európy – napríklad z ruže šípovej, galskej a stolistej.

Tie boli základom pre získanie prvých hybridov ako napríklad ruže bielej, damascénskej a borbonskej z ktorých mnohonásobným krížením vznikali moderné skupiny odrôd ruží," prezrádza riaditeľ Peter Hoťka. Historické ruže kedysi kvitli na hradoch aj z praktických dôvodov, získaval sa z nich olej. Ich nevýhodou je okrem jedného kvitnutia aj náchylnosť na poškodenie chorobami, ich prednosťou je zaujímavý tvar kvetu a mnohokrát aj neopakovateľná vo­ňa.

Pri nich riaditeľ parku upozorní na neslušných návštevníkov, ktorí si odtrhávajú ruže z kríkov a sú tak na vine tomu, že niektoré odrody v kvete už takmer nevidno. Ku ,,škodcom" patrí aj srnčia zver. Tá má podľa riaditeľa vyberavý jazýček a neraz sa pasie na pupeňoch ruží. Aj kvôli nim tento rok vôbec nezakvitla odroda Golden Monica.

Celé arborétum je rozdelené na Ambrózyho vždyzelený park, na geografické a špeciálne plochy. Pozdĺž chodníkov tak rastú dreviny kórejskej, slovenskej, japonskej, čínskej alebo severoamerickej flóry, kde sa okrem iných stromov vypína aj mohutná sekvoja. Náročnejší si môžu počas potuliek zeleným labyrintom zaplatiť aj výklad odborníka, za hodinu sa platí 8 eur.

Park oslávi budúci rok 120. výročie. Pri jeho príležitosti pracovníci vydajú publikáciu Dreviny Arboréta Mlyňany SAV 2010 – čo je vlastne genofond, výsledok veľkej inventarizácie – zbierku všetkého, čo tu rastie.

„Celkovo je tu vyše 2 100 druhov a ich odchýliek. Posledná takáto inventarizácia sa robila v roku 1992,“ dodal Hoťka. Chystajú sa tiež oslavy, počas ktorých sa vyhodnotia výsledky fotosúťaže, do ktorej sa už dnes môže zapojiť ktokoľvek so svojou fotografiou z parku. Súťaží sa v dvoch kategóriách – pre mladých a starších fotografov. Druhá kategória Arborétum v dobovej fotografii má aj svoj praktický význam.

"V krušných vojnových rokoch a povojnovom období sa z kaštieľa vytratilo množstvo dobových fotografií a dokumentov. Možno mladí ľudia nájdu niečo v starorodičovských domoch na povaliach alebo v starých krabiciach. Chceme sa touto formou pokúsiť nájsť zabudnuté artefakty a získať tak hodnotné materiály alebo ich skeny, ktoré nám pomôžu lepšie dokumentovať vývoj tohto parkového objektu.

Takisto by sme boli vďační ak by sa nám podarilo získať zábery po roku 1953, keď už bolo arborétum zoštátnené a začalo sa rozširovať zo 40 na dnešných takmer 67 ha," naznačil riaditeľ. Popri fotosúťaži bola vyhlásená aj literárna súťaž, podrobnejšie informácie o oboch podujatiach sú na webovej stránke organizácie.

Začiatky Arboréta Mlyňany sú späté s grófom Štefanom Ambrózy-Migazzim. Šľachtic, právnik a dendrológ nazývaný niekedy aj Kvetový gróf sa po cestách po južnej Európe podujal vybudovať vždyzelený park. To vysvetľuje aj heslo Semper Vireo – som vždy zelený, ktoré je na logu parku spolu s listom cezmíny ostrolistej.

Podmienky v okolí lesa boli vhodné – les chránil nové cudzokrajné dreviny pred silným vetrom, mrazmi a ostrým slnkom. Zatiaľ čo ostatným pestovateľom v Európe sa pri drevinách z východnej Ázie veľmi nedarilo, Ambrózy mal veľký úspech. Jedným z významných záhradníkov, ktorého Ambrózy pozval do parku, bol Jozef Mišák, ktorý pochádzal zo záhradníckej rodiny z Hořic v Čechách. Ten sa podieľal aj na obnove parku po ťažkej zime na prelome rokov 1928 a 1929, keď tu teploty poklesli pod mínus 30 stupňov Celzia a poškodili veľkú časť zbierok.

Čo sa dá vidieť v okolí?

  • Prírodná galéria keramiky – v peknom prostredí parku pod hotelom Tartuf v Beladiciach sa ukrýva zbierka umeleckej keramiky, ktorá sa rozrastá po pravidelných stretnutiach sochárov
  • Andezitové more – unikátna prírodná pamiatka sa nachádza za obcou Malá Lehota, ,,more" z kameňov vzniklo počas mohutnej sopečnej činnosti, kedy tu tuhla láva a vznikali rôzne druhy hornín
  • Vozokanský lev – takmer zabudnutý pamätník, ktorý pripomína prvé víťazstvo nad Turkami na území Slovenska z roku 1652, je jednou z mála pamiatok, ktoré pripomínajú protiturecké boje
  • Zoborská lesostep – Národná prírodná rezervácia nad Nitrou poskytuje domov pre niekoľko chránených a vzácnych druhov rastlín, rastie tu poniklec veľkokvetý, hlaváčik jarný, či kosatec nízky, jedna z turistických trás vedie aj k Svoradovej jaskyni

Užitočné rady

  • Arborétum je otvorené v pracovný deň od 7:00 do 18:00, cez víkend a sviatok od 8:00 do 18:00
  • vstupné pre dospelého je 3 eurá, za hodinu odborného výkladu sa platí 8 eur, parkovné je 1 euro
  • na stránke arboretum.sav.sk nájdete prehľadnú mapu s chodníkmi pre lepšiu orientáciu po parku
  • nepoškodzujte rastliny, okrasné dreviny je možné si zakúpiť priamo v predajni za vrátnicou
debata chyba