Pláž, hotel, mesto, kostol, hrad... Sedem miest, ktoré sú totálne ružové

Ružová je dnes typicky dievčenskou farbou, aj keď to tak nebolo vždy. Symbolizuje nežnosť, romantiku, pokoj a pohodu.

01.04.2021 07:00
debata

Napríklad v Indii je ružová znakom pohostinnosti a tamojšie mesto Jaipur je preslávené svojou nezvyčajnou architektúrou, o ktorú sa zrejme zaslúžila panovníkova manželka.

Tu je podľa Condé Nast Traveler niekoľko najkrajších miest na svete, od chrámu, cez pláž až po hotel, ktoré potešia všetkých milovníkov tejto jemnej farby.

The Royal Hawaiian, Honolulu

Pri prechádzke po známej pláži Waikiki je veľmi ťažké prehliadnuť tento obrovský ružový hotel. Ikonický Royal Hawaiian postavili v roku 1927 v španielsko-maurskom štýle. Do ružovej sú okrem samotnej stavby ladené aj doplnky, v kúpeľni napríklad nájdete ružové župany.

Hotel získal v roku 2019 ocenenie cestovateľského magazínu Condé Nast Readers ’Choice Awards ako jeden z najlepších na Havaji.

Mesto Džajpur, India

Džajpur je známe ako ružové mesto a táto pre architektúru nezvyčajná farba tu skutočne dominuje – od mestských záhrad, cez nádvoria po budovy každého druhu.

Existuje veľa teórií, prečo to tak je, jednou z nich je, že kráľ Maharja v 19. storočí na žiadosť svojej manželky prijal zákon, podľa ktorého by každá budova v meste mala mať ružovú farbu, pričom akákoľvek iná farby bola nezákonná.

Kostol Tân Định, Hočiminovo mesto, Vietnam

Tân Định je jedným z najstarších chrámov v Hočiminovom meste a zároveň druhým najväčším. Považuje sa za jedno z najkrajších architektonických diel v krajine a pochádza z 18. storočia.

Architektúra v románskom štýle s gotickými a renesančnými prvkami sa úplne oddala ružovej: zvonka prevláda lososovitejší tón, vnútro je v jahodovom a krémovom odtieni.

Ružová pláž, ostrov Komodo, Indonézia

Na svete je viacero „ružovkastých“ pláží, ale táto je skutočne sýtoružová vďaka mikroskopickým morským živočíchom a ich pigmentu a jej sfarbenie krásne ladí s tyrkysovými vlnami, ktoré ju ovlažujú.

Indonézsky ostrov Komodo je tiež známy svojimi sopečnými kopcami a rozmanitou faunou, najmä komodskými drakmi, obrovskými jaštermi varanmi, ktoré sa tu voľne pohybujú.

Hrad Craigievar, Škótsko

V tomto rozprávkovom hrade našiel vraj inšpiráciu aj Popoluškin hrad od Walta Disneyho. Celý exteriér škótskeho skvostu je ružový a okrem prízemia nie je na žiadosť bývalého majiteľa na vyšších poschodiach žiadne umelé osvetlenie – vraj aby historické artefakty osvetľoval len meniaci sa jas slnka.

Hotel Don CeSar, Florida

Na pobreží Mexického zálivu na pláži St. Pete leží legendárny hotel Don CeSar. Otvorili ho v roku 1928 a jeho izby si vyskúšali Francis Scott Fitzgerald aj Britney Spears a Heidi Klum.

Ružový je zvonka, ružové sú aj jeho ozdobné dlaždice a ohromujúce nádvoria. V roku 2019 získal Readers ’Choice Awards ako jeden z najlepších na Floride.

Jazero Hillier, Austrália

Hillier, ktoré sa nachádza pri pobreží západnej Austrálie, je jediné ružové jazero v krajine. Vedci sa domnievajú, že jeho farba jahodovej peny, ktorou je známe, je výsledkom reakcie vysokého obsahu soli a hydrogenuhličitanom sodným vo vode.

Keďže jazero je prírodnou rezerváciou, kúpanie nie je povolené. Najlepšie vidieť nádherné kontrasty medzi jazernou ružovou, lesnou zelenou a oceánskou modrou zhora, z lietadla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ružová farba