Svidnícke letisko sa zapojí do medzinárodného projektu

Letisko vo Svidníku bude súčasťou medzinárodného projektu, do ktorého sa zapoja letiská v štyroch európskych krajinách. Okrem letiska vo Svidníku to budú aj letiská v maďarskej Nyiregyhaze, rumunskom Satu Mare a ukrajinskom Užhorode. Hodnota projektu je takmer 148-tisíc a jeho trvanie 24 mesiacov.

20.02.2021 11:00
debata

Ako uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová, hlavným cieľom projektu je zviditeľniť turistické, obchodné, vzdelávacie a investičné možnosti jednotlivých regiónov a vytvoriť marketingové aktivity, ktoré budú prezentovať regióny v zúčastnených krajinách aj celej Európskej únii.

„Výstupmi projektu budú spoločné aktivity – výcvik pilotov, prezentácia letiska a celého regiónu, propagačné materiály a v neposlednom rade poplatky za využívanie letiska. Potenciál je však v možnostiach ďalších projektov, ktoré budú smerované na dobudovanie infraštruktúry letísk, čo je pre letisko vo Svidníku veľmi dôležité," uviedla Ivančová.

Svidnícke letisko má štatút verejného vnútroštátneho letiska, je využívané najmä na športové a rekreačné lietanie. Spolupracuje s Leteckou fakultou Technickej univerzity v Košiciach pri výcviku pilotov.

Letisko Svidník patrí medzi štyri regionálne vnútroštátne letiská východného Slovenska, pričom je jediné, ktoré má spevnenú asfaltovú vzletovú a pristávaciu dráhu s väčšou dĺžkou a šírkou ako je bežné v tejto triede letísk na Slovensku. Dlhšiu dráhu má len letisko v Žiline.

debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #Svidník