Najtajomnejšie miesto Dalmácie: 10 studní, ktorých pôvod je záhadou

Dalmácia, južná časť Chorvátska, je známa najmä svojimi úžasnými plážami a prímorskými mestami. Kto by nepoznal Split, Zadar, Dubnovnik, Šibenik, Makarsku, Herceg Novi či Kotor? Dalmácia však ukrýva aj jedno záhadné miesto, ktoré odráža súhvezdie Plejády a jeho pôvod je zahalený tajomstvom.

03.04.2021 07:00
debata

Vnútrozemie Dalmácie, ďaleko od turistického ruchu, vyzerá ináč ako krajina, na ktorú sme zvyknutí. Vo vysušenej, slnkom zaliatej krajine, sa sem-tam objavia malé dedinky, kde poľnohospodári pestujú vinič a paradajky, opisuje Total-croatia-news.

Za obcou Klis, kde sa končia všetky políčka a cestu už nelemujú ani kamenné múry, sa zrazu namiesto kríkov objavia borovice, prvý znak, že sa blíži cieľ, desať Rajčických studní. Autom sa však k nim dôjsť nedá, po čase treba vystúpiť a pokračovať pešo.

Bunari Rajčice

Studne sa zrazu zjavia na lúke, kde by ich nik nečakal. Desiatka kruhových jazierok obkolesených kameňmi je svedkom, že tichú krajinu, ktorá vyzerá úplne divoká a nedotknutá, ktosi kedysi zušľachtil.

Zo studní pijú kone a kravy, ktoré sa pasú neďaleko. Zvykli si na ľudí a radi sa o toto miesto podelia. Lúka je totiž aj obľúbeným piknikovým cieľom domácich, nikdy tu však nebýva „plno“.

Kto studne postavil, nevedno. Jedni tvrdia, že Osmani – veď aj počas osmanských vojen v Európe tu na neďalekom kopci vznikla pri Klise pevnosť.

Iní si myslia, že studne sú dielom Rimanov, čo by znamenalo, že majú viac ako 1000 rokov. A ďalší zasa veria, že sú ešte staršie a že ich postavili ilýrske kmene ako napájadlo pre svoje zvieratá.

Ide o rituálne vodné studne a ich usporiadanie v priestore zodpovedá zrkadlovému obrazu súhvezdia Plejád, zistil jeden študent, ktorý sa studňami zaoberal vo svojej dizertačnej práci.

Miestni hovoria, že studne ešte nikdy nevyschli. Po celé stáročia boli súčasťou ich života, chodili sem po vodu a pred návštevou morskej pláže v nich učili svoje deti plávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #studne #Dalmácia