Rakúsko chce zaviesť kovidové zelené pasy. Hoci aj bez spoločnej dohody naprieč EÚ

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz chce zaviesť v krajine takzvané zelené pasy pre očkovaných, vyliečených a negatívne testovaných na koronavírus aj v prípade, že sa na tomto pláne nezhodne celá Európska únia. Začať fungovať by tieto certifikáty mali podľa Kurzových predstáv už na jar, informovala agentúra APA.

28.02.2021 11:00
debata

„Tento projekt sa musí každopádne realizovať na jar. Keď nie v celej Európe, aj na národnej úrovni so zodpovedajúcimi dohodami s ďalšími štátmi, kde bude platiť niečo podobné,“ povedal Kurz pred začiatkom videosummitu, na ktorom lídri Únie debatujú o ďalšom spoločnom postupe proti koronavírusovej nákaze.

Podľa Kurza túto myšlienku podporujú napríklad Grécko, Taliansko a Španielsko, kde hrá rovnako ako v Rakúsku veľkú úlohu cestovný ruch.

Štáty západnej Európy to však považujú za predčasné a zdôrazňujú, že prípadné zavedenie zelených pasov nesmie diskriminovať neočkované ľudí. V spoločnom vyhlásení sa preto zrejme objaví len výzva na ďalšie hľadanie jednotných kritérií.

Zelené pasy by umožnili znovu otvoriť nielen turistiku, ale aj športové či kultúrne podujatia a gastronómiu, povedal kancelár s tým, že vzorom pre Rakúsko je v tomto ohľade Izrael, kde je podobný systém už v prevádzke. Hlavným cieľom podľa Kurza je „nezostať v trvalom lockdowne“.

Námietky kritikov, že neočkovaní budú ukrátení o svoje práva, odmietol kancelár s tým, že títo ľudia budú mať stále možnosť nechať sa otestovať na koronavírus.

„Nehovoríme o vakcinačnom pase, ale o digitálnom zelenom pase,“ zdôraznil. Očkovanie podľa neho bude len jednou z možností, ako vlastníctvo zeleného pasu dosiahnuť. Nárok naň budú mať ako vyliečení, ktorí sú nejaký čas proti Covidu-19 imúnni, ako aj práve negatívne testovaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #cestovný ruch #turizmus #koronavírus #Covid-19