Múka, voda, kvasnice, soľ a kus savoir‑faire. Budú bagety kultúrnym dedičstvom?

Fujara, terchovská muzika, horehronský viachlasný spev, bábkarstvo, modrotlač... Aj Slovensko má už v zozname UNESCO niekoľko zaujímavých zápisov. Najnovšie sa do prestížneho katalógu usilujú zapísať svoje diela francúzski pekári.

11.03.2021 07:00
jedlo, strava, výživa, bageta, jesť, jedenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zmes pšeničnej múky, vody, droždia, soli. Bagety, ktoré sú rovnako ako Eiffelovka symbolom Francúzska, sa čoskoro môžu pridať na zoznam kultúrnych pokladov UNESCO, informuje CNN.

Dekrét francúzskej vlády z roku 1993 nariadil, že „tradičné“ bagety musia byť vyrobené iba z týchto štyroch klasických surovín, pripomína The Local. Kysnutie cesta by malo trvať 15 až 20 hodín pri teplote medzi 4 až 6 stupňami Celzia.

Vo Francúzsku sa denne predá asi 6 miliónov bagiet, píše News.sky. Dominique Anract, prezident pekárskej federácie, však uviedol, že kultúrny zvyk je ohrozený. Od 50. rokov minulého storočia sa zatvorilo asi 30 000 pekární, keď ich v konkurencii porazili supermarkety.

Pekári tvrdia, že tradičný remeselný podlhovastý bochník, ktorého nákup v miestnej pekárni je po celé desaťročia rituálom francúzskeho každodenného života, z pultov obchodov, dokonca aj vo Francúzsku, vytláčajú mrazené polotovary, ktoré sa vyrábajú v obrovských množstvách na montážnych linkách.

Upiecť skvelú tradičnú bagetu je pritom umenie mnohých tajomstiev a zručností – savoir‑faire – a dlhoročných skúseností. „Vyžaduje si to čas, správny postup, správny spôsob pečenia, dobrú múku bez prísad,“ povedal majiteľ ôsmich pekární Mickael Reydellet.

Preto Konfederácia francúzskych pekárov požiadala o zaradenie francúzskej bagety do indexu nehmotných pokladov OSN.

Tradičné pečivo sa tak ocitlo v súboji o zápis do registra spolu s ďalšími francúzskymi skvostami – pozinkovanými strechami Paríža a vínnym festivalom Biou d'Arbois v regióne Jura, píše France24.

Francúzska ministerka kultúry predloží svoje odporúčanie prezidentovi ešte v marci.

Pekári sa za svoje výrobky bijú a argumentujú, že registrácia do zoznamu UNESCO by chránila know-how, ktoré sa dedilo po generácie, a bageta by tak bola chránená pred podvodníkmi.

V indexe nehmotného dedičstva UNESCO sa pritom už podobné receptúry nachádzajú, napríklad v podobe starodávnych techník prípravy plackového chleba v Iráne a Kazachstane či neapolského umenia točenia pizze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #UNESCO #bageta #Zoznam svetového dedičstva UNESCO #Nehmotné kultútne dedičstvo