Cestovný ruch volá o pomoc štát aj obyvateľov Slovenska

Najväčší prepad spomedzi slovenských destinácií zaznamenal vlani v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu bratislavský región spolu s hlavným mestom. Počet ubytovaných turistov klesol v regióne medziročne o 68 percent, v Bratislave o 71 percent. Obsadenosť ubytovacích zariadení v kraji poklesla o 65 percent a v slovenskej metropole o 68 percent. Ich tržby sa tak znížili o viac ako 70 percent. Podnikatelia z oblasti cestovného ruchu volajú po pomoci, ako zo strany štátu, tak obyvateľov.

11.03.2021 13:45
debata

„Oceňujeme nasadenie gesčného Ministerstva dopravy a výstavby SR pri vyplácaní štátnej pomoci. Pandemická situácia sa však od schválenia tohto opatrenia výrazne zhoršila, a tieto platby už nemožno považovať za ozdravujúcu injekciu. Sú len prostriedkom na udržanie stavu klinickej smrti,“ konštatuje František Stano, výkonný riaditeľ krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism.

Cestovný ruch volá preto po systémovej pomoci zo strany štátu a príprave ďalších ozdravných procesov. Medzinárodne konkurencieschopný nie je totiž slovenský cestovný ruch ani v daňovo-odvodovom zaťažení, v sadzbe DPH ani propagovaní vlastnej krajiny ako turistickej destinácie.

Okrem jednorazových platieb preto požadujú podnikatelia perspektívu zmeneného postoja štátu. Výzvu smerujú na rezort financií, dopravy a výstavby, ako aj hospodárstva.

„Aby urýchlene začali rokovať o zmenách v systéme odvodov, a o prechodnom znížení DPH na vybrané služby v cestovnom ruchu a kultúre,“ apeluje Stano.

Krajská organizácia cestovného ruchu sa zároveň obracia aj na obyvateľov Slovenska. Odporúča im, aby sa v prípade, že budú tento rok premýšľať nad miestom výletov a dovoleniek, Bratislave a Bratislavskému kraju neotočili chrbtom. Pripomína rôzne prírodné či kultúrne skvosty v regióne, či známe špeciality gastro priemyslu.

„Jedným z prejavov solidarity môže byť aj postoj, že ak my chodíme radi k vám, tak v tento ťažký rok prídete aj vy k nám,“ podotýka krajská organizácia cestovného ruchu.

Bratislava Region Tourism je krajská organizácia cestovného ruchu, ktorej členmi sú Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a štyri oblastné organizácie cestovného ruchu mestská organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB), Malé Karpaty, Región Senec a Záhorie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #turizmus #Bratislavský kraj