Cestovný ruch v EÚ sa vlani prepadol. Najviac v Grécku, na Malte a Cypre

Cestovný ruch v Európskej únii (EÚ) sa v minulom roku poznačenom koronakrízou prudko prepadol. Dôvodom boli cestovné obmedzenia rovnako ako ďalšie protiepidemické opatrenia.

15.03.2021 16:00
debata

Počet prenocovaní v turistických ubytovacích zariadeniach v roku 2020 v EÚ medziročne klesol o 52 % na 1,4 miliardy, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade.

Najprudšie sa počet prenocovaní znížil na Malte, Cypre a v Grécku, kde padol o viac než o 70 %. Najmenej sa koronakríza dotkla Holandska a Dánska, v týchto krajinách bol pokles nižší než 35 %.

Počet prenocovaní pripadajúcich na nerezidentov danej krajiny klesol o 68 % a počet prenocovaní pripadajúcich na domácich návštevníkov o 38 %.

V Slovinsku (+33 %) a na Malte a Cypre dokonca zaznamenali v porovnaní s rokom 2019 nárast počtu prenocovaní rezidentov. Naopak, Španielsko, Grécko a Rumunsko zaznamenali najprudší pokles o viac než 40 %.

Počet prenocovaní zahraničných turistov sa znížil vo všetkých krajinách EÚ, najviac na Cypre, v Rumunsku a Španielsku (okolo –80 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #cestovný ruch #pandémia #koronavírus #Covid-19