Island otvorí hranice pre všetkých zaočkovaných vakcínami registrovanými v EÚ

Island otvorí už tento týždeň svoje hranice pre každého, kto sa preukáže dokladom o zaočkovaní potrebným množstvom dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Do krajiny bude môcť vstúpiť bez povinného negatívneho testu či karantény. S odvolaním sa na utorňajšie vyhlásenie tamojšej vlády o tom informovala v stredu agentúra Reuters.

19.03.2021 14:40
Zátoka Jökulsárlón, Národný park Vatnajökull,... Foto:
Zátoka Jökulsárlón. Ilustračné foto.
debata

Island až doteraz umožňoval bez obmedzení vstúpiť na svoje územie zaočkovaným osobám z krajín Európskej únie. Od 18. marca to však umožní aj občanom pochádzajúcim z krajín mimo schengenského priestoru, vrátane Veľkej Británie a USA.

Návštevníci musia predložiť potvrdenie o očkovaní jednou z vakcín, ktorá bola certifikovaná Európskou agentúrou pre lieky (EMA).

Islandská vláda sa rozhodla pristúpiť k tomuto kroku dúfajúc, že viac turistov pomôže oživiť ekonomiku zasiahnutú koronavírusovou pandémiou.

„Svet si za posledných dvanásť mesiacov prešiel mnohým a všetci dúfame v pomalý a bezpečný návrat k normálu. Medzi to patrí aj obnovenie možnosti cestovať, ktorá je dôležitá pre kultúru, obchod a podnikanie,“ uviedla premiérka Katrín Jakobsdóttir.

Island zaznamenal podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa doteraz 6089 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a 29 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #očkovanie #vakcína proti covidu #covid pasy