Cestovanie po korone? Vyberte si bezpečnú dovolenku a spoznajte tajomstvá Bratislavy

Všade dobre, doma najlepšie, hovorieva sa. Toto porekadlo teraz platí dvojnásobne. Pandémia síce urobila veľký škrt cez rozpočet všetkým turistom, no na konci tunela sa už pomaličky rozsvecuje a vakcíny nám dávajú nádej, že čoskoro sa opäť budeme môcť vydať za hranice všedných lockdownových dní aj okresov. Cezhraničné cestovanie ešte nejaký čas nebude bezpečné, a tak nastane ten správny čas preskúmať poklady, ktoré máme takpovediac pod nosom.

29.03.2021 00:00
Hrad, PR článok, reklama, nepoužívať
Hrad

Bratislava síce patrí k najmladším hlavným mestám Európy, rozhodne však nie je chudobná na bohaté dejiny. Jej história siaha do dôb pred dvetisíc rokmi, bývala strediskom mnohých kultúr.

Dnes je modernou a rozvíjajúcou sa metropolou, no stále pamätá na svoje dedičstvo, nechýbajú jej múzeá, galérie, tiché čarovné zákutia, ani množstvo atrakcií. Všetky sa nedajú prejsť za deň, dva, ba ani za týždeň, no domáci hovoria, že počas 72 hodín zvládnete aspoň tie najzaujímavejšie.

odkaz
BA 72h, PR článok, reklama, nepoužívať

Ešte lepšie naplánovať a užiť si výlet vám pomôže zľavová karta Bratislava Card na 72 hodín. Oficiálna turistická karta Bratislava CARD City & Region vám pomôže spoznať to najlepšie z Bratislavy a okolia a získate s ňou množstvo výhod – bezplatný vstup do 16 múzeí a galérií v Bratislave, hodinovú prehliadku mesta, ktorá sa začína denne o 14. hodine, neobmedzené cestovanie verejnou dopravou v celom Bratislavskom kraji. Karta navyše ponúka viac ako 100 atraktívnych zliav až do 50 % vrátane gastronómie, nákupov a múzeí.

BA card, PR článok, reklama, nepoužívať

Aktuálne síce nie je dostupná, no keď prehrmí pandémia, jej predaj sa opäť spustí.

Namiesto štyroch len jediná

Kto navštívi Bratislavu, určite neobíde jej štvorcový štvorvežatý hrad. Takto sa však javí len na prvý pohľad. V skutočnosti je jeho pôdorys lichobežníkový a navyše nemá ani štyri veže. Klame všetkých zrak?

Bývalý kráľovský palác, ktorý sa týči 85 metrov nad hladinou Dunaja, má len jednu plnohodnotnú vežu, tú juhozápadnú. Ostatné sú iba pristavané na streche.

Táto pravá veža sa od 17. storočia volá Korunovačná, pretože vtedy sa stala strážkyňou korunovačných klenotov.

Dnes je hrad sídlom Historického múzea SNM a do 47 metrov vysokej veže môžete vyšliapať aj vy. Výstup po schodoch stojí za to, ak počasie dovolí, dovidíte z nej až na rakúske Alpy.

Na úchvatný panoramatický výhľad na Bratislavu na široké okolie pozýva aj Slavín. Najväčší vojnový pamätník v strednej Európe, ktorý sa vypína na kopčeku neďaleko centra, je vďaka svojej výške 52 metrov jednou z dominánt mesta.

Stačí zbehnúť zo Slavína a ponoríte sa do hustej zelene. Horský park, ktorý sa však napriek svojmu menu skôr podobá na les, je unikátom, keďže takmer v strede mesta ponúka na veľkej ploche priestor na prechádzky, šport aj meditáciu.

Veľkou výhodou Bratislavy je, že takmer všetky hlavné atrakcie nájdete pomerne blízko seba. Krátka prechádzka z Horského parku vás zavedie rovno pred Prezidentský palác, ktorý je sídlom hláv štátu už 25 rokov. Kým rokokový letný palác začal slúžiť tomuto účelu, žil bohatým spoločenským životom, koncertoval tu dokonca aj slávny skladateľ Joseph Haydn. Za palácom sa nachádza krásna záhrada.

Najstaršie múzeum, najstaršia fontána

Na skok odtiaľ sa ponoríte do historického centra s úzkymi romantickými uličkami dláždenými kamennými kockami, lemovanými malými obchodíkmi, kaviarňami aj občerstvením. Môžete sa v ich spleti príjemne stratiť, ale aj nájsť sa pred ďalšími skvostami.

Michalská veža
Michalska veza, PR článok, reklama, nepoužívať Michalská veža

Michalská brána zo 14. storočia je jedinou zachovanou bránou mestského opevnenia a dnes v nej sídli Múzeum zbraní. Veža sa aktuálne rekonštruuje, preto je na dva roky uzavretá.

Keď sa vydáte dole Michalskou ulicou a zabočíte doľava, po niekoľkých krokoch sa pred vami otvorí štvorcové Hlavné námestie s budovou Starej radnice, kde sídli Múzeum mesta Bratislavy, najstaršieho múzea na Slovensku, a s Maximiliánovou fontánou z roku 1572, najstaršou fontánou Bratislavy.

Uzučká Kostolná ulica vás zavedie hneď na ďalšie námestie, kde sa vypína ružovkastý klasicistický Primaciálny palác, niekdajšie sídlo ostrihomského arcibiskupa.

Palác sa stal miestom, kde sa písali veľké dejiny, po víťazstve Napoleona v bitke pri Slavkove totiž práve tu podpísali zástupcovia francúzskeho a rakúskeho cisára dohodu, ktorá vstúpila do dejín ako Prešporský mier.

Dnes v Primaciálnom paláci sídli iná významná osobnosť – primátor, aj keď niektoré časti slúžia expozícii Galérie mesta Bratislavy.

Jedinečná výstava s prechádzkou

Jednou z najtypickejších stavieb Bratislavy, ktorej zmenšenina reprezentuje Slovensko v bruselskom parku Mini-Europe, je Kostol svätej Alžbety, známy skôr pod názvom Modrý kostolík. Jeho prezývka ho nemôže viac vystihovať – svetlomodrá secesná stavba zo začiatku 20. storočia vyzerá ako bohato zdobená cukrová torta. Belasej sa nevyhol ani interiér, farba sa opakuje na stenách a ladia aj lavice.

Ďalším neprehliadnuteľným chrámom je legendárny a najväčší bratislavský kostol, Dóm svätého Martina. Gotická trojloďová bazilika z 15. storočia sa pýši prívlastkom korunovačný chrám.

Devätnásť korunovácií – jedenásť kráľovských hláv, vrátane kráľovnej Márie Terézie a osem kráľovských manželiek – dodalo nielen tomuto chrámu, ale aj celému mestu pečať slávy a dôležitosti.

Pripomienkou týchto významných čias je 150-kilogramová pozlátená replika korunovačnej koruny, ktorá sa jagá na vrchole katedrálnej veže vo výške 85 metrov.

nábrežie
nabrezie1, PR článok, reklama, nepoužívať nábrežie

Ak budete mať po historických monumentoch a pestrej architektúre chuť na chvíľu oddychu, pravým miestom je nábrežie Dunaja. Na trávnatých plochách pri vode sa tu dá vychutnať malé či väčšie občerstvenie a plánovať ďalší smer prehliadky. Súčasťou štvrte, ktorá sa pretvára na moderné centrum Bratislavy, je aj nová budova Slovenského národného divadla.

Na druhej strane rieky, na Petržalskej strane, sa nad Mostom SNP vznáša povestné UFO. Jedinečná vyhliadka na pylónoch mosta sa nachádza vo výške 95 metrov a láka na úžasný výhľad doširoka-ďaleka, s dohľadnosťou až 100 kilometrov. Je z neho vraj najkrajší pohľad na západ slnka a v kombinácii s vynikajúcou gastronómiou tamojšej kuchyne je návšteva dokonalým zážitkom.

Keď sa vyberiete na výlet do Bratislavy, určite vás poteší aj jedinečná výstava spojená s príjemnou vychádzkou, ktorú pre vás po uvoľnení opatrení pripravuje Bratislava Tourist Board. Na dvanástich miestach v meste môžete obdivovať diela fotografa Antona Šmotláka z 50. a 60. rokov a porovnať ich minulú a súčasnú podobu.

A oplatí sa nazrieť aj mimo centra Bratislavy, kde čakajú ďalšie originálne atrakcie ako Hrad Devín, ktorý sa týči nad sútokom Dunaja a Moravy, Galéria moderného umenia Danubiana na polostrove na Dunaji, či televízny vysielač Kamzík, na vrchole ktorého sa nachádza reštaurácia s podmanivým výhľadom. Viac zaujímavých tipov nájdete na www.visitbratislava.com.

Prijmite pozdrav Bratislava Tourist Board a užite si impozantné pohľady na Bratislavu v sprievode umeleckého zoskupenia Sinfonietta Bratislava, ktoré hrá melódie skladby Musica Slovaca od hudobného skladateľa Iľju Zeljenku. Pripomeňme si miesta, ktoré inak žijú ruchom, no teraz sú prázdne.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky
BA card 2, PR článok, reklama, nepoužívať
Danubiana
Devín
+11Hlavné námestie
chyba