Vyberte sa na Mních, má dvojkríž a úžasný výhľad na Detvu

Najjednoduchší výstup na vrch Mních v Detvianskom okrese je z obce Korytárky. Túto vychádzku môžu ľudia absolvovať za 30 minút, uviedla Nikola Sibylová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie.

25.03.2021 15:45
turizmus Mních vrch výstup Korytárky Foto: ,
Túto vychádzku môžu ľudia absolvovať za 30 minút.
debata

Kopec Mních s výškou 544 metrov nad morom sa nachádza medzi obcami Kriváň a Korytárky. Typický je slovanským dvojkrížom na vrchu a jedinečným výhľadom na kotlinu Detvy.

Ukážu sa rázovitá panoráma podpolianskeho lazníckeho osídlenia i prírodné scenérie. Vidieť možno Poľanu, vrchy Javor a Siroň, detvianske lazy Kostolnú a Piešť, Podkrivánske lazy a aj kaplnku na korytárskych Mlákach.

Ďalšia trasa, ktorou sa môžu turisti na toto miesto dostať, je z obce Kriváň popri cintoríne. Je to oficiálne označená turistická trasa, spomenula Sibylová. Mierne stúpanie na vrch je z krivánskej časti Svrčkovci.

Na túto trasu sa napoja aj turisti, ktorí prichádzajú cez horu popri rieke Slatina z Detvy. Ľudia sa ku krížu na vrchu dostanú aj po trase z časti Bodechovo – Nový Svet.

Cez Korytárky vedie jedna z podpolianskych cyklotrás, zelená trasa C, z Budínskych vrchov na Mních a ďalej možno pokračovať na Vrchdobroč, doplnila.

Turisti, ktorí majú vybavenie do prírody, môžu využiť aj šatky a čiapky, ktoré im pred vetrom na vrchu ochránia hlavy. Príležitostní návštevníci prírody si tiež môžu pribaliť čiapku, nemusí byť len turistická. Na zimnú trasu sa odporúča vybrať v pevnej vysokej obuvi.

Najjednoduchší výstup na vrch Mních v... Foto: TASR, Silvia Tannhauserová
turizmus Mních vrch výstup Korytárky Najjednoduchší výstup na vrch Mních v Detvianskom okrese je z obce Korytárky.

Isté je, že Mních a s ním Korytárky spoločne v minulosti prežívali dobré i ťažké chvíle. Generácie domácich obyvateľov si napríklad pozostatky zákopov na Mníchu dávali a dávajú do súvislosti s krvavými protitureckými bojmi v 16. storočí, zvlášť, keď sa tu našlo viac vojenských predmetov, pripomína OOCR.

Turistická informačná tabuľa na vrchu uvádza, že sú viaceré verzie o vzniku jeho mena. Podľa prvej vrch Mních preto, lebo je holý a chudobný ako mních na majetok. Na tejto holi sa kedysi pásol dobytok, čím sa Mních stal jedným z najstarších pastiev v detvianskom chotári.

Druhá možnosť hovorí o tom, že názov pochádza od mnícha, ktorý na kopci zvádzal veľké boje. Tretie podanie poukazuje na vznik názvu podľa kláštora, ktorý sa tam podľa povesti v minulosti nachádzal.

Štvrtá verzia hovorí o obyčajnom chlapcovi, ktorý sa stal mníchom a z nešťastnej lásky si postavil chatrč na Mníchu.

V roku 1996 tu bol vztýčený osem metrov vysoký vyrezávaný cyrilometodský dvojkríž s nápismi, informuje tabuľa.

Počas Cyrilometodských dní sa každoročne začiatkom júla pri dvojkríži koná procesia a slávnostná svätá omša. Sviatočné dni ukončuje krivánsky jarmok, dodala Sibylová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika