Cyklotrasy v okolí Krupiny oceníte aj keď ste náročnejší turista

Cyklotrasy v okolí Krupiny ocenia aj náročnejší turisti. Okrem cestičiek v prostredí viníc, lúk či dedín, v ktorých sú stále živé tradície, sa v regióne Hont nachádzajú aj trasy, ktoré sú náročné a vhodné pre horské bicykle.

06.04.2021 14:50
debata

Takou je Greenway, čo je 29-kilometrový úsek, ktorý sa dá prejsť za štyri hodiny a označený je modrou značkou, informovala marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Táto regionálna cykloturistická trasa spája deväť lokalít. Sú to Drážovce, Ladzany, Biele dráhy, Stará Hora, Sebechleby, Mladá Hora, Nemčianske vinice, Hontianske Nemce a Kráľovce-Krnišov.

V regióne typickom vinohradníckou produkciou sa však nachádzajú aj cyklotrasy, ktoré sú hodnotené ako stredne náročné. Sú to napríklad Hontianska cyklomagistrála (53 kilometrov), ktorá sa začína v Detve a končí sa na hrade Bzovík, Hrušovský okruh (75 kilometrov), Cez tri kopce a stovky viníc Drážovce Bukovina (34 kilometrov) a iné.

V regióne sa nájdu aj nenáročné cyklotrasy, ako napríklad Súdovská trasa (32 kilometrov) a Lišovská trasa (19 kilometrov).

Región Hont podľa Jóbovej vidí svoj potenciál v rozvoji cykloturistiky. Prispieť má k tomu požičovňa v Krupine na Obchodnej ulici. V súčasnosti má osem elektrobicyklov a doplnkové vybavenie pre rodiny s malými deťmi.

Požičať si ich turisti môžu na štyri hodiny, deň, ale aj na dlhšie obdobie. Sú vhodné pre pasívnych cyklistov, oslovujú ľudí, pre ktorých aktívny relax neznamená automaticky nadpriemernú fyzickú námahu.

Sú mimoriadne vhodné pre seniorov, ktorí tvoria značnú časť návštevníkov okresu Krupina vďaka kúpeľom v neďalekých Dudinciach, spomenula.

Záujemcom je k dispozícii web www.bajkujvhonte.sk a požičovňa funguje na základe telefonických a on-line objednávok. Na jedno nabitie je možné na našich elektrobicykloch prejsť až 80 kilometrov.

Týmto si záujemcovia môžu pozrieť nielen krásy regiónu Hont, ale aj blízku Banskú Štiavnicu alebo Podpoľanie. Sieť nabíjacích bodov v regióne sa len začína budovať," zdôraznil Matej Trtol z občianskeho združenia Bajkuj v Honte.

debata chyba
Viac na túto tému: #krupina #cyklotrasy