Spravodlivosť? Zahraniční turisti s covidovým pasom cestujú po krajine, domáci nesmú

Turistická sezóna sa začne v Grécku napriek epidemickej situácii, ktorá sa momentálne zhoršuje, podľa plánu 14. mája, povedal tento týždeň minister cestovného ruchu Charis Theocharis.

08.04.2021 13:37
debata

Už teraz cestuje do krajiny mnoho turistov, najmä izraelských. Tí na základe dvojstrannej dohody nemusia ísť do karantény, ak majú očkovací pas.

Mnohí Gréci sa však sťažujú, že zatiaľ čo oni ani po očkovaní nesmú cestovať medzi okresmi, zaočkovaní turisti sa však môžu po krajine voľne pohybovať, napísal server Greek Reporter.

Ministerstvo cestovného ruchu však tvrdí, že pravidlá platia pre všetkých v krajine rovnako. Ale server Greek Reporter napísal, že realita je iná. Podľa neho sa zahraniční turisti s očkovacím pasom môžu po krajine voľne pohybovať. Stačí, keď pri vstupe do krajiny ukážu takzvaný covidový pas, potvrdzujúci dokončené očkovanie najmenej dva týždne pred cestou.

„Celá krajina je bezpečná, sezóna sa začne podľa plánu 14. mája,“ povedal v parlamente minister Theocharis. Epidemická situácia v Grécku sa však v posledných týždňoch zhoršuje, napriek tomu vláda pokračuje v postupnom uvoľňovaní reštrikcií, ktoré zaviedla vlani začiatkom novembra.

Tento týždeň sa s prísnymi pravidlami otvorili vo väčšine krajiny maloobchody, v pondelok budú môcť do škôl nastúpiť študenti stredných škôl. Reštaurácie a bary zatiaľ predávajú len jedlo so sebou. Vláda sa však spolieha na zlepšenie epidemickej situácie vďaka samotestovaniu a očkovaniu.

Čo sa týka turistiky, v nedeľu grécka vláda predĺžila zatiaľ o týždeň do 19. apríla zákaz ciest cudzincov z väčšiny krajín mimo EÚ. Ostatní musia po príchode ísť do týždennej karantény, aj keď majú negatívny test na koronavírus maximálne 72 hodín starý.

Výnimku majú očkovaní Izraelčania, ktorí do karantény nemusia nastúpiť. Prví Izraelčania takto prišli do Grécka 3. apríla.

Dohoda gréckej a izraelskej vlády predpokladá, že do Grécka môže prísť až 10.000 izraelských turistov týždenne, kým sa nezačne oficiálne turistická sezóna v polovici mája.

Podľa gréckeho ministra cestovného ruchu budú môcť do krajiny vstúpiť tento mesiac na základe dvojstrannej dohody takisto Srbi s očkovacím pasom, bez toho aby museli nastúpiť do karantény.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Izraelčania #covid pas #očkovanie proti covidu