Štúdia: Vedci odhalili, ako sa pri cestovaní šíri koronavírus, aj bez osobného kontaktu

Ľudia sa môžu navzájom infikovať aj napriek starostlivému úsiliu izolovať sa a chrániť sa.

03.05.2021 07:00
debata (11)

Novozélandskí vedci v časopise Emerging Infectious Diseases uviedli, že v ich štúdii si koronavírus odovzdali medzi sebou cestujúci počas medzinárodného letu a následne sa rozšíril aj na chodbe hotela, odkiaľ si ho priniesli ďalší cestujúci až domov, píše CNN. Tam sa infikovali ich rodinní príslušníci. Vedci identifikovali na tejto ceste deväť prípadov nákazy.

Jeden z infikovaných strávil vlani v auguste 14 dní v karanténe po evakuácii charterovým lietadlom 747 z Indie na Nový Zéland a mal dvakrát negatívny test.

Časť cestujúcich sa medzi sebou infikovala počas letu, aj keď lietadlo bolo naplnené len z tretiny, všetci na palube sedeli od seba v dostatočnej vzdialenosti a na tvárach mali rúška.

Evakuovaní ostali následne v karanténe v hoteli, v izbách s balkónmi a vlastnými kúpeľňami. Vedci však uviedli, že v hoteli sa nakazili najmenej dvaja ďalší.

Kamerové záznamy potvrdili, že jeden z ľudí, ktorí sa infikovali počas letu, a dvaja, ktorí sa infikovali v hoteli, neboli nikdy v priamom kontakte a nepohybovali sa dokonca ani mimo svojich izieb.

Zábery však ukázali, že keď sa na 12. deň nechali cestujúci v hoteli testovať, dovtedy zdravý človek otvoril dvere na svojej izbe asi 50 sekúnd po tom, čo dvere zatvorili dvaja nakazení. Vírus sa však stihol rozšíriť na uzavretú a nevetranú hotelovú chodbu, odkiaľ prenikol po následnom otvorení dverí k zdravému človeku a infikoval ho.

Po 14 dňoch karantény v novozélandskom meste Christchurch a opakovaných negatívnych testoch niektorí z cestujúcich odišli charterovým letom do Aucklandu, kde sa stretli so svojimi rodinami. Tie sa následne infikovali od prichádzajúcich.

Vedci zistili, že všetci deviati evakuovaní sa nakazili tým istým typom koronavírusu.

Podľa vedcov je tento prípad dobrým dôkazom, že je potrebná dôsledná hraničná kontrola, dôkladné testovanie a sledovanie kontaktov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #lietadlo #Nový Zéland #hotel #koronavírus #Covid-19