Krutá realita: Nová funkcia Google Earth ukazuje, ako sa za 36 rokov zmenila Zem

Aplikácia Google Earth nedávno predstavila novú funkciu nazvanú Timelapse. Umožňuje používateľom vidieť na vlastné oči dopady zmeny podnebia na planétu za posledné štyri desaťročia.

26.04.2021 07:00
debata (1)

Nový nástroj Timelapse kombinuje statické obrázky so 4D efektami a umožňuje vám preklikávať sa postupnou zmenou v čase rôznych klimatických javov ako topenie ľadovcov, ničenie lesov požiarmi a odlesňovanie, rozširovanie miest, píše Matador Network.

Vytvorenie unikátneho a alarmujúceho interaktívneho zážitku trvalo dva milióny hodín, počas ktorých odborníci spracovávali a kombinovali 24 miliónov satelitných fotografií z rokov 1984 až 2020.

Technický gigant sa v tomto projekte spojil s NASA, US Geological Survey (USGS), Európskou úniou a Európskou vesmírnou agentúrou (ESA).

Navigácia v novej funkcii je jednoduchá – používatelia zadajú polohu alebo orientačný bod, od Grand kaňonu až po svoje domovské mesto, a hneď zistia, ako sa vybraná oblasť zmenila od roku 1984.

Podľa tvorcov sú obrázky omnoho výpovednejšie ako len slová a môžu prispieť k debate o tom, ako tieto problémy riešiť a ku konkrétnym činom, píše Forbes.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická zmena #Google Earth