Európa dostala najdlhšiu pešiu lávku sveta, meria pol kilometra a vstup stojí 12 eur

V Portugalsku sa vo štvrtok oficiálne spustila prevádzka najdlhšej visutej pešej lávky na svete. Nachádza neďaleko mesta Arouca na sever od Lisabonu a meria 516 metrov, informovala agentúra Reuters.

30.04.2021 14:50
debata

Predstavitelia mesta dúfajú, že stavba, ktorá stála 2,3 milióna eur, pritiahne do oblasti cestovný ruch.

„Mal som trochu strach (…), ale potom to bolo niečo mimoriadne a jedinečné,“ uviedol 42-ročný Hugo Xavier, ktorý sa po lávke prešiel medzi prvými.

Konštrukcia premosťuje 175 metrov hlboké údolie rieky Paiva. Lávka sa nachádza v parku Arouca, ktorý je na zozname geologických parkov UNESCO.

Prevádzka pre ľudí, ktorí nežijú v meste Arouca, sa začne v pondelok. Za prechádzku po lávke sa platí mýto 12 eur. Miestni obyvatelia majú znížený poplatok na päť eur.

Miestna samospráva a obyvatelia veria, že lávka priláka do oblasti nových turistov. Podľa radnice by dielo mohlo pritiahnuť pozornosť milovníkov inžinierskych stavieb, prírody či extrémnych zážitkov.

Podľa stanice CNN doterajší rekord držala visutá lávka Charlesa Kuonena, ktorá sa nachádza vo Švajčiarsku neďaleko zimného letoviska. Švajčiarsky most pre peších, ktorého prevádzka sa začala v roku 2017, meria 494 metrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko