EÚ začala riešiť naše letné dovolenky. Čo turistom dovolí? Toto sú podmienky

Minulé leto sa takmer nekonalo a mnohé turistické centrá takmer skrachovali. Na svete sú účinné vakcíny, a tak sa cestovný ruch usiluje zo všetkých síl znova sa postaviť na nohy.

05.05.2021 07:00
leto, dovolenka, opaľovanie, klobúk, slnko,... Foto:
Ako bude vyzerať európske leto?
debata (15)

Európska únia pripúšťa, že v júni otvorí hranice plne zaočkovaným dovolenkárom z krajín, kde je nízka miera šírenia koronavírusu, píše CNN. Zmiernenie opatrení dovolenkového cestovania uvítajú najmä krajiny, ktoré sa vo veľkej miere spoliehajú na turizmus ako na prísun peňazí.

Podľa miery zamorenia vírusom sa tiež budú jednotlivé krajiny radiť do zoznamu bezpečných a ich obyvatelia nebudú musieť byť zaočkovaní či čakať v preventívnej karanténe.

Nové pravidlá predstavila EÚ po tom, ako niektoré štáty dvadsaťsedmičky už plánujú otvorenie svojich pláží na vlastnú päsť. Obľúbené Grécko napríklad pred časom informovali, že takmer všetci plne zaočkovaní alebo negatívne testovaní na kovid môžu pricestovať na dovolenku od polovice mája.

Návrh, ktorý zverejnila Európska komisia, uvádza, že prichádzajúci návštevníci musia byť zaočkovaní minimálne 14 dní pred príchodom vakcínou zo schváleného zoznamu, teda BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson alebo Moderna, uvádza The Local. Jednotlivé členské štáty môžu tento zoznam rozšíriť aj o vakcíny, ktoré WHO schválila na núdzové použitie.

Dôkazom o očkovaní by mal byť Digitálny zelený certifikát, ktorý umožní cestovanie cez vnútorné aj vonkajšie hranice EÚ. Pritom bude nevyhnutné overiť, či turista skutočne vakcínu dostal.

Zmeniť by sa tiež mal spôsob, akým Únia rozhoduje, ktoré krajiny sa budú nachádzať na zozname bezpečných na cestovanie. V súčasnosti môžu pricestovať do niektorých krajín EÚ na dovolenku bez dôkazu o očkovaní alebo povinnej karantény iba cestovatelia zo siedmich krajín: Austrálie, Nového Zélandu, Rwandy, Singapuru, Južnej Kórey, Thajska a Číny.

Návrh Komisie však obsahuje takzvanú „núdzovú brzdu“, ktorá umožní v prípade prudkého zhoršenia epidemiologickej situácie v niektorej krajine mimo EÚ urgentné pozastavenie všetkých príchodov z nej.

O návrhoch budú zástupcovia európskych krajín rokovať 5. mája. Po schválení sa bude zoznam bezpečných krajín prehodnocovať každé dva týždne. Každá členská krajina EÚ je pritom autonómna, takže o tom, či tieto návrhy bude realizovať alebo nie, rozhodne samostatne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #letná dovolenka #koronavírus #očkovanie proti covidu