Slanický ostrov umenia privíta prvých návštevníkov

Slanický ostrov umenia uprostred Oravskej priehrady v Námestove privíta prvých tohtoročných návštevníkov. V stredu tam otvorili 48. turistickú sezónu.

05.05.2021 16:07
debata

Okrem prehliadky expozícií umenia je pripravená okružná vyhliadková plavba po Oravskej priehrade. Riaditeľ správcovskej Oravskej galérie (OG) Michal Čajka prezradil, že tohtoročná sezóna na ostrove potrvá do konca septembra.

Ostrov v minulom roku podľa Čajku navštívilo takmer 55.000 turistov. Prístupný je iba pre lodnú dopravu, turistov odvezie loď OG Slanica zo Slanickej osady, miestnej časti Námestova. Zastávka na ostrove je spojená s prehliadkou expozícií.

V interiéri Kostola Povýšenia sv. Kríža je nainštalovaná expozícia ľudovej sakrálnej tvorby, v exteriéri ostrova vzniklo lapidárium oravskej kamenárskej tvorby. V bývalej hrobke sa nachádza expozícia zatopených obcí a budovania Oravskej priehrady, priblížil riaditeľ galérie.

Ako zdôraznil, prostredie ostrova je pre návštevníka príjemné a atraktívne. „Celé miesto je obklopené nádhernou scenériou oravských hôr Babou horou, Pilskom aj Tatrami. Keď je dobrá viditeľnosť, v rámci plavby môžu mať návštevníci veľmi príjemný vizuálny zážitok. Môžu tak skombinovať kultúrne krásy, zaujímavé prostredie s jedinečným prírodným rámcom Oravskej priehrady,“ doplnil Čajka.

Z piatich osád, ktoré navždy zmizli pod vodou priehrady v roku 1953, sa ako ostrov zachovalo iba návršie s barokovým kostolom a kalváriou. To kedysi tvorilo dominantu obce Slanica. O niekoľko rokov vznikla myšlienka vytvoriť trvalé expozície Oravskej galérie, ktoré otvorili v rokoch 1971 až 1973.

Aj v roku 2021 pripravujú spoločne občianske združenie Kult. 1629, Žilinský samosprávny kraj a Oravská galéria druhý ročník podujatia Slanický ostrov divadla, o ktorom budú vopred informovať. Informácie o preprave na ostrov a kontakt na kapitána lode sú dostupné na webovej stránke galérie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská priehrada #Slanický ostrov umenia