Pri ceste na Balkán pozor. Pred mínami bude varovať mobilná aplikácia

Arina Bešlagičová, dobrovoľníčka horskej služby v bosnianskom hlavnom meste Sarajevo, pred dvoma rokmi počas nočného pátrania doslova prešla mínovými poľom. Našťastie vtedy nikto nebol zranený. Teraz už používa mobilnú aplikáciu, ktorá ju pred mínami včas varuje.

15.05.2021 07:00
Srbsko, Bosna, záplavy, míny, voda, potopa Foto:
Tabuľka varuje pred mínovým poľom. Ilustračné foto.
debata

„Stalo sa to v okolí Sarajeva. Až na druhý deň sme videli, že sme doslova chodili cez míny,“ povedala Bešlagičová Rádiu Slobodná Európa / Rádio Sloboda.

S kolegami z horskej služby v noci pátrala po stratenej osobe na niekdajšej frontovej línii v blízkosti bosnianskej metropoly. Mapu síce mali, ale nevedeli, že ide o zamínovanú oblasť.

Miesto podľa nej medzitým odmínovali.

Dnes by však bolo všetko inak, hovorí Bešlagičová, lebo členovia horskej služby by mohli využiť aplikáciu BH Mine Suspected Areas, vytvorenú s cieľom varovať používateľov pred zamínovaným miestami či oblasťami s pravdepodobným výskytom nástražných zariadení na území Bosny.

Aplikácia horskej službe uľahčuje prácu, a to predovšetkým pri rýchlych pátracích akciách, keď nie je čas vytlačiť si mapy mínových polí.

„Aplikácia ukáže, že sa blížime a ako ďaleko mínové pole je. Aby som dávala pozor na terén predo mnou, nastavila som si vzdialenosť tri kilometre, na ktorú ma to upozorňuje. Nebezpečenstvo môže hroziť aj mimo samotného mínového poľa,“ uvádza.

Aplikácia vznikla v rámci väčšieho projektu iniciovaného Európskou úniou, ktorého cieľom je aktualizovať mapy všetkých súčasných mínových polí v Bosne. Balkánska krajina ich nie je ani viac ako štvrť storočia po vojne (1992 až 1995) úplne zbavená.

Zamínovaných je stále 957 kilometrov štvorcových, respektíve takmer dve percentá celkovej rozlohy krajiny. Prvé odhady z roku 1996 hovorili o 4200 kilometroch štvorcových zamínovaného územia, čo predstavovalo vyše osem percent rozlohy krajiny. Priamemu nebezpečenstvu mín bolo vystavených 32.000 ľudí.

Ide väčšinou o neprístupný terén, ktorým okrem záchranárov prechádzajú takmer výlučne vyznávači horskej turistiky, lovci či lesníci. Od vlaňajšieho spustenia si aplikáciu stiahlo a používa ju takmer 3000 ľudí.

„Môžete ju použiť, keď idete kamkoľvek do prírody. Upozorní vás, keď sa nachádzate v blízkosti možného výskytu mín. V prípade, že nájdete akýkoľvek podozrivý predmet, ho môžete vyfotiť a automaticky odoslať príslušným inštitúciám,“ hovorí Slobodan Tadič z Rozvojového programu OSN (UNDP), ktorý projekt podporil.

Aplikáciu vlastní bosnianske Centrum pre odstraňovanie mín. Jeho riaditeľ Saša Obradović uvádza, že každým dňom prichádzajú od turistických oddielov či operátorov prenosovej sústavy žiadosti o poskytnutie informácií o mínových poliach. „Teraz je aplikácia dostupná všetkým,“ hovorí.

Bosna sa stáva čím ďalej vyhľadávanejšou destináciou pre turistiku v prírode a vo väčšej miere ju navštevujú aj cudzinci.

Nápad vyvinúť aplikáciu vzišiel z iného projektu, ktorý realizoval UNDP – diaľkové horské chodníky Via Dinaric, ktorá vedie zo Slovinska do Albánska a prechádza bosnianskym územím.

„Vďaka aplikácii a spolupráci s týmto projektom sme odhalili niekoľko mínových polí, ktoré sa nachádzajú na peších trasách. Keď vytyčovali Via Dinariku, museli zvoliť alternatívne trasy, ktoré projekt komplikovali,“ uviedol Tadič.

Aplikácia podľa neho nachádza využitie taktiež medzi pohraničníkmi, a to najmä v čase súčasnej migračnej krízy v Bosne.

debata chyba
Viac na túto tému: #bosna #míny