Grécko zruší zákaz cestovania medzi regiónmi, zrejme bude treba test či očkovanie

V Grécku sa začína 15. mája turistická sezóna a v rovnaký deň budú môcť Gréci po pol roku opäť cestovať medzi regiónmi. Budú však na to potrebovať negatívny test na koronavírus alebo potvrdenie o očkovaní. Informoval o tom denník Kathimerini s odvolaním na hovorcu gréckej vlády. Zatiaľ nie je jasné, či v prípade očkovania bude nutné mať aplikované obe potrebné dávky.

07.05.2021 15:06
koronavírus, Grécko Foto: ,
Žena s rúškom v gréckych Aténach. Ilustračné foto.
debata

Podľa gréckej vlády je to potrebné preto, aby sa koronavírus nešíril do oblastí, kde je horšia epidemická situácia a nemocnice tam majú málo voľných lôžok intenzívnej starostlivosti.

Ďalším dôvodom kontrol pre cestovanie medzi regiónmi je podľa vlády nutnosť pripomenúť verejnosti, že nebezpečenstvo epidémie covidu-19 trvá.

Dôkazom toho je aj grécky ostrov Kalymnos, kde vláda v utorok kvôli zhoršenej epidemickej situácii zaviedla úplný lockdown, zatiaľ najmenej do 10. mája.

Grécka vláda tiež zvažuje, že od 15. mája zruší povinnosť zasielania SMS správ pri odchode z domu, ktorú zaviedla pred rokom a ktorá obmedzila pohyb ľudí.

Tí posielajú na dané číslo kód podľa toho, z akého dôvodu idú von, rôzne kódy boli na cestu k lekárovi, na nákup či na venčenie psa a zdravotnú prechádzku.

Alternatívou SMS s kódom je vyplnený formulár, rukou písané čestné vyhlásenie alebo potvrdenie od zamestnávateľa na cesty do práce.

Vláda zvažuje tiež od polovice mesiaca zrušiť systém, ktorý platí na nákup v obchodoch s nezákladným tovarom. Gréci si musia buď tovar objednať vopred a potom ho v obchode len vyzdvihnúť (metóda click away), alebo si vopred rezervovať návštevu v obchode (click inside), aby sa pred obchodmi netvorili rady.

Tento týždeň v pondelok sa v Grécku po pol roku otvorili záhrady reštaurácií a kaviarní, ktoré predtým mohli predávať len jedlo so sebou.

Ich prevádzkovatelia požiadali vládu, aby sa spolu so začatím turistickej sezóny posunul aj začiatok zákazu nočného vychádzania o hodinu, z jedenástej hodiny na polnoc, a reštaurácie tak mohli byť otvorené dlhšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #koronavírus