V Harichovciach otvorili dva úseky cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur

Obce Harichovce a Iliašovce v okrese Spišská Nová Ves spája nový, štvorkilometrový cyklochodník. Oficiálne ho tam otvorili v sobotu a zároveň otvorili dvojkilometrový úsek z Harichoviec do Spišskej Novej Vsi. Výstavbu financovala obec Harichovce z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorého sprostredkovateľským orgánom je Košický samosprávny kraj (KSK).

11.05.2021 13:00
cyklochodník Harichovce Iliašovce Foto: ,
Na snímke sprava predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, starostka obce Iliašovce Anna Frankovičová a starosta obce Harichovce Ľubomír Belej počas otvorenia nového cyklochodníka v obci Harichovce v okrese Spišská Nová Ves.
debata (2)

„V počte kilometrov cyklotrás je náš kraj stále na pomyselnom konci spomedzi ostatných samosprávnych krajov. Aktuálne ich máme 1882 kilometrov, väčšina z nich vedie mimo zastaveného územia obcí a miest. Teší nás, že sme pomohli k výstavbe cyklotrasy, ktorá prepojí Harichovce a Iliašovce s okresným mestom. Spiš je naozaj výnimočný v tom, že je tu Slovenský raj a je to naozaj magnet pre turistov, čiže naozaj potenciál je tu obrovský, a preto KSK bude pokračovať naďalej v takýchto projektoch,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Cyklotrasa, ktorá vedie z Harichoviec, je obojsmerná a skladá sa z dvoch úsekov. Prvý prepája Harichovce a Iliašovce, druhý Harichovce s priemyselnou časťou Spišskej Novej Vsi.

„Vďaka tomuto projektu sa rozšírili možnosti trávenia voľného času nielen našich obyvateľov, ale i širokého okolia. Dokonca sú už na obzore aj prvé ‚lastovičky‘ v oblasti podnikania, naši občania, ktorí chcú popri ceste robiť bufety s občerstvením a podobne. Je to zatiaľ v rovine úvah,“ priblížil starosta obce Harichovce Ľubomír Belej s tým, že v budúcnosti by chceli oba úseky spojiť.

Na snímke účastníci otvorenia nového... Foto: TASR, Maroš Černý
cyklochodník Harichovce Iliašovce Na snímke účastníci otvorenia nového cyklochodníka v obci Harichovce v okrese Spišská Nová Ves.

Náklady na výstavbu novej cyklotrasy predstavovali viac ako 1,5 milióna eur. Obec sa na spolufinancovaní podieľala sumou viac ako 80.000 eur. Cyklotrasa by sa v budúcnosti podľa starostky obce Iliašovce Anny Frankovičovej mohla rozšíriť z Iliašoviec cez letohrádok Sans Souci, nazývaný aj ako ‚tisícročná kaplnka‘.

„Čakáme na výzvu, aby sa to napojilo a cyklotrasa by pokračovala až na Modrý vrch k poliklinike v Spišskej Novej Vsi. Mala by približne sedem kilometrov,“ doplnila Frankovičová.

KSK v rámci strategického dokumentu plán udržateľnej mobility predpokladá práve výstavbu cyklotrás, ktoré prepájajú mestá s blízkymi obcami. Do päť kilometrov od väčších miest by mala byť vybudovaná súvislá sieť cyklotrás, ktoré môžu využívať obyvatelia aj na cestu do práce či za službami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklochodník